Od Babiše zní: Stropnický chtěl přivést jméno, které vyvolalo zděšení. Chodili za Martinem a...

06.02.2014 7:01

Sobotkova vláda se usadila v křeslech a chystá se na změny ve státní správě. Mimo jiné prý zaměřuje svou pozornost na bezpečnostní orgány. MF Dnes spekuluje, kdo z šéfů útvarů má silnou pozici a kdo je naopak zralý na výměnu. V této souvislosti padlo i jedno velmi zajímavé jméno.

Od Babiše zní: Stropnický chtěl přivést jméno, které vyvolalo zděšení. Chodili za Martinem a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický s ministrem dopravy Antonínem Prachařem

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

Již ve středu ohlásil ministr vnitra Milan Chovanec, že vypíše výběrové řízení na nového policejního prezidenta. V tomto případě se však jedná o nezbytnost, neboť Martin Červíček i Petr Lessy, kteří se v posledních týdnech o policejní prezidium přetahovali, nakonec odmítli ve vedení nadále setrvávat.

Kromě toho je prý velmi vratká pozice Ivana Bílka, ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ten měl pod palcem vyšetřování trestných činů policistů a kolují informace, že v případě řady z nich mělo vyšetřování podobu cílené likvidace.

K výměnám má dojít i v tajných službách. Šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Lang prý nejspíš zatím může být v klidu, v dohledné budoucnosti vláda jeho odvolání nechystá. Velmi slabou pozici však má šéf Vojenského zpravodajství Rostislav Pilc. Vojenská rozvědka je prý víceméně v rozkladu poté, co policie v „kauze Nagyová" zatkla jejího šéfa Milana Kovandu a jeho předchůdce a dlouholetého šéfa Ondreje Páleníka, a společně s nimi i elitního detektiva. Náměstek Pilc od té doby řídí zpravodajství pouze jako „pověřený ředitel“ a sám si prý je vědom dočasnosti své mise.

Ohledně jeho nástupce se podle MF Dnes rozehrála velmi zajímavá hra, která vyvolala zděšení v mnoha politických stranách. Ministr obrany Martin Stropnický si totiž začal nahlas pohrávat s myšlenkou, že by Vojenské zpravodajství mohl řídit známý bezpečnostní expert Karel Randák.

Respektovaný rozvědčík, který v životě prošel mnoha nebezpečnými operacemi, politiky děsí svou nekonformností. V ČSSD mu navíc nemohou zapomenout, že jako jedna z nejvýraznějších postav Janečkova Nadačního fondu proti korupci zle zatápěl řadě jejích politiků.

„Za Martinem chodili kolegové a ptali se ho, jestli se nezbláznil, že Randák je neřízená střela,“ popsal jeden z poslanců ANO. „Martin je herec a má rád výrazné osobnosti. Randáka si oblíbil,“ vysvětlil tentýž zdroj důvody, proč ministr obrany přišel zrovna s tímto jménem.

S nápadem tvrdě narazil, a tak nakonec ustoupil sám Randák a oznámil, že do státních služeb se vrátit vůbec nechce. „Hypoteticky by to přicházelo v úvahu pouze tehdy, kdybych měl garantovanou nezávislost,“ uvedl.

Nakonec tedy Stropnický místo Randáka „vytáhl“ Jana Berouna, který byl kdysi v civilní rozvědce Randákovým kolegou. S bývalým náměstkem zpravodajství se trefil - námitky proti němu nemají sociální demokraté ani lidovci.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…