Od Erdoganova Turecka ruce pryč, vyzývají komunisté. Tureckého prezidenta považují za vážné bezpečnostní riziko

29.07.2016 18:55

Nejvyšší představitelé KSČM Vojtěch Filip a Josef Skála vydali na webu ParlamentníListy.cz vyjádření k současnému dění v Evropské unii a přilehlých oblastech. Na srdci jim hlavně ležela budoucnost Turecka, jehož prezident podle nich zdaleka není tím správným partnerem, se kterým by EU měla spolupracovat.

Od Erdoganova Turecka ruce pryč, vyzývají komunisté. Tureckého prezidenta považují za vážné bezpečnostní riziko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Každý den nacházíme důkazy, že podporuje mezinárodní terorismus, vraždící v Sýrii, Iráku i jinde. Otevřeně vede domácí válku proti Kurdům, kteří brání jen svá práva. Potlačuje svobodu projevu. Pošlapává občanská práva,“ kritizuje KSČM tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a připomíná skutečnost, že Turecko vlastní druhou největší armádu NATO a pozastavilo Evropskou úmluvu o lidských právech.

Situace v Turecku navíc přináší více otázek než odpovědí, když i mnozí Turci pochybují o tom, zda opravdu proběhl vojenský puč, či se prostě jen jednalo o past připravenou samotným prezidentem na jeho odpůrce. „Druhé z variant nasvědčuje fakt, že ústavní změny, které se Erdoganovi původně nepodařilo prosadit, teď dovádí ještě dál pomocí dekretů.“ A je na cestě stát se diktátorem.

Celý text zde

„Stane se z Turecka další islamistický stát se státním náboženstvím a z jeho armády jádro ozbrojených sil arabských zemí? Jak se k tomu postaví ostatní sekulární státy regionu? Jaký bude vztah Turecka k EU a k hodnotám, které tak často vzývají ‚evropští lídři‘?“ ptají se komunisté, zatímco Erdogan propouští učitele a do vězení zavírá vojáky.

„Totalitní moc už není jen nálepkou. A tohle vše si ‚kupuje‘ Evropská unie za miliardy ‚uspořené‘ na sociálně zranitelných,“ dodává KSČM s tím, že se EU snaží podplatit Erdogana, aby bránil dalšímu migračnímu toku, zatímco Turecko dále zkouší hranice nejen evropské trpělivosti.

„Evropa místo toho, aby budovala svou emancipaci, praktikuje politiku bezradnosti a ústupků a dál je v hluboké krizi. Česká republika se s tím vším musí rozejít, dokud je čas,“ zdůrazňují, že musíme vzít svou bezpečnost do svých rukou a neoddávat se novým diktátorům. „Je vážným bezpečnostním rizikem, a nikoli zárukou. A tím i ještě naléhavějším důvodem k zásadní revizi vztahu ČR k NATO i Evropské unii.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…