Od Jana Čulíka: Zeman kdysi sliboval, že bude slušným prezidentem. Teď už je ve vleku sebedestrukce

26.06.2017 18:19

Když se Miloš Zeman chtěl v roce 2013 stát prezidentem, snažil se vyjadřovat co nejslušněji. Byl si totiž vědom toho, že Češi, Moravané a Slezané mají určité požadavky na svého prezidenta. Jedním z těchto požadavků bývalo i to, že se prezident veřejně nevyjadřuje jako dlaždič. Dnes Miloš Zeman toto pravidlo přehlíží, a ničí tak sám sebe, míní Boris Cvek v textu pro Britské listy Jana Čulíka.

Od Jana Čulíka: Zeman kdysi sliboval, že bude slušným prezidentem. Teď už je ve vleku sebedestrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

I Miloš Zeman velmi dobře věděl, že musí mluvit slušně, pokud chce být prezidentem. „Věděl velmi dobře, že i když si český lid rád sprostě zanadává v hospodách, na Hradě vulgárnost nechce. Dnes je tomu jinak, dnes je už Miloš Zeman ve vleku sebedestrukce,“ píše Boris Cvek.

Celý článek naleznete zde.

Dokazuje to prý i nedávná schůzka prezidenta Zemana s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou na Hradě, kde hlava státu mávala na předsedu vlády holí a přebírala demisi vlády, kterou ovšem nikdo nepodal. V jednu chvíli se Zeman k Sobotkovi otočil zády a odpochodoval. A brzy to pocítil na své popularitě. Ačkoli se v podstatě stavěl na stranu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který vyšel z krize posílen, Zeman oslabil. Voličům se zřejmě chování prezidenta nezamlouvá.

„Pokud jde o mne, nepohoršoval bych se tolik nad tímto prezidentovým pádem a spíše bych si přál, ať toho do voleb stihne co nejvíce. Těch pár měsíců s jeho vulgaritami je lepší než dalších pět let, kdy by už neměl ani tu nejmenší motivaci, aby se držel na uzdě. Dnes ho jistě trápí pohled na klesající preference a na to, že ve druhém kole pravděpodobně prohraje s Drahošem nebo Horáčkem, pokud voliči toho, který se nedostane do druhého kola, budou volit Zemanova oponenta (a to je pravděpodobné),“ pokračuje Cvek.

Tím, jak Zeman naslouchá svému kancléři Vratislavu Mynářovi a poradci na volné noze Martinu Nejedlému, prý už ukázal, že v žádném případě není lidovým prezidentem, a Cvek má za to, že to je teď Zemanova největší slabina, kterou ještě přiživuje tím, jak hrubě se vyjadřuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…