Od Okamury a komunistů raději dál, žádá Babišův lídr v Haškově kraji

09.10.2016 21:15

Lídr jihomoravského ANO Bohumil Šimek nepředpokládá, že by jeho vítězné hnutí vyjednávalo o možné koalici s KSČM a SPD s SPO. ANO už jednalo s dalšími stranami, například s KDU-ČSL, ale také s ČSSD. Schůzky se sociálními demokraty se nezúčastnil hejtman Michal Hašek (ČSSD), s nímž ANO odmítá spolupráci. Podle Šimka zatím žádná koalice nevznikla. Zprávu přinesla ČTK.

Od Okamury a komunistů raději dál, žádá Babišův lídr v Haškově kraji
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Volby v kraji vyhrálo ANO před KDU-ČSL a ČSSD. Do zastupitelstva se dostala ještě KSČM, ODS, Starostové pro jižní Moravu, SPD a SPO, TOP 09 se Žít Brno a zelení a piráti. „Jednání jsou zatím na začátku. Kvůli tomu, kolik je v zastupitelstvu stran, vznikla pěná bramboračka. Chceme jednat se všemi, ale nepředpokládám jednání s KSČM a okamurovci,“ uvedl Šimek.

Podle něj má hnutí schůzku za schůzkou, zatím z nich ale nevzešlo nic zásadního. Jihomoravský předseda ČSSD Roman Hanák ČTK řekl, že se sociální demokraté potkali s ANO bez Haška na žádost hnutí. Jinak ale Hašek zůstává nadále ve vyjednávacím týmu ČSSD. Hejtman však řekl, že je připraven odejít do opozice. Za důležitější považuje prosazení programu ČSSD než jeho případnou funkci.

Nabízí se hned několik možností koalice. Jedna je na vládním půdorysu ANO, KDU-ČSL a ČSSD, které však brání podmínka ANO o tom, že nechce spolupráci s Haškem. Další variantou je obdobná koalice jako na brněnském magistrátu, kde jsou ANO, KDU-ČSL, Žít Brno, TOP 09 a Strana zelených. Ve hře jsou i varianty bez vítězného ANO, ke kterým by však byla potřeba KSČM, s níž nechtějí spolupracovat lidovci, nebo s SPD a SPO. Lídr SPD a SPO ČTK Jan Hrnčíř řekl, že uskupení zatím nikdo neoslovil. „S nikým jsme nejednali, určitě ale budeme rádi jednat o spolupráci. Naše pozice však není tolik silná jako u jiných stran,“ uvedl Hrnčíř.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …