Od Zaorálka přišel nový dokument: Rusko destabilizuje Evropu

31.03.2015 13:22

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nechal důkladně přepracovat koncepci o směřování české zahraniční politiky poté, co její první verze unikla na veřejnost a dočkala se ostré kritiky. V prosinci zveřejněný dokument se totiž odkazoval i na reformní komunismus, zatímco o lidských právech mlčel. V nové verzi je tomu přesně naopak. I ve vztahu s Čínou je zmíněna potřeba dialogu o lidských právech.

Od Zaorálka přišel nový dokument: Rusko destabilizuje Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Časopis Respekt a Lidové noviny informují o tom, v čem všem se změnila koncepce dalšího směřování české zahraniční politiky. Zásadní změnou prošel popis vztahů s Ruskou federací. „Česká republika bude usilovat o konstruktivní spolupráci s Ruskou federací zejména v ekonomické a kulturní oblasti a o co nejširší kontakty s ruskou občanskou společností,“ stálo v původním dokumentu s tím, že je v zájmu země co nejdříve obnovit standardní situaci ve vztahu s naším východním sousedem – velmocí.

Drulák prohrál, tvrdí deník

V přepracované verzi se o Rusku hovoří jako o zemi, která „zásadním způsobem destabilizuje evropskou bezpečnostní architekturu”, státu, se kterým bude možné spolupracovat jen tehdy, když bude ctít mezinárodní smlouvy. V takovou chvíli Česko jistě bude mít zájem o ekonomickou i kulturní spolupráci a rozvíjení vztahů s tamní občanskou společností.

Ve vztahu k Číně se v původní verzi vůbec nepsalo o lidských právech, zatímco v nové verzi je toto sousloví už obsaženo. V obecné rovině lze říci, že se Česko hlásí i k podpoře disidentů v zemích, kde jsou lidská práva potlačována. V původní verzi, kterou server Lidovky.cz připisuje náměstkovi ministra Petru Drulákovi, se přitom hovořilo o tom, že o lidských právech lze diskutovat jen při vzájemném respektu států. Z toho následně vyvozují, že náměstek Drulák v zásadě prohrál svůj boj o změnu zahraniční politiky Česka.   

Stojí za pozornost, že koncepce potvrzuje nadstandardní vztahy Česka s Izraelem, ačkoli slibuje i pomoc Palestině. Snahou prý bude vytvořit v budoucnu dva samostatné státy v regionu. I přepracovaná verze směřování Česka v zahraničně-politické oblasti má ale jednu slabinu. Neříká totiž nic o tom, jakým směrem chce Česko kráčet v rámci EU a čeho chce dosáhnout společně s EU i NATO.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…