Od českých europoslanců nelze čekat, že odhlasují něco ve prospěch Česka, tvrdí Neff

24.05.2019 8:45

Publicista Ondřej Neff na serveru Neviditelný pes poznamenal, že demonstranti v ulicích českých a moravských měst by možná udělali lépe, kdyby svou energii nevěnovali pískotu na protestní akci, ale něčemu, co by předsedu vlády Andreje Babiše opravdu zabolelo.

Od českých europoslanců nelze čekat, že odhlasují něco ve prospěch Česka, tvrdí Neff
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

V ulicích českých a moravských měst už několikátý týden protestují tisíce lidí. Terčem jejich hněvu se stali v dotační kauze obviněný premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně spravedlnosti nominovaná jeho hnutím Marie Benešová. Neff má však za to, že si účastníci demonstrací měli počínat jinak.

„Dost možná, že kdyby účastníci těch demonstrací vynaložili doposud investovanou energii a čas k přesvědčování svého okolí a spoluobčanů, aby hlasovali proti ANO, zasadili by Babišovi a jeho podniku větší ránu, než když budou i příští úterý protestovat proti ministryni Benešové, která vyhodí Zemana, aby Babiš unikl trestu,“ podotkl publicista.

Zdá se však, že „hulákání na demonstracích“, jak to nazval Neff, je pro mnoho lidí zajímavější a zábavnější. Naštěstí pro Babiše, který má šanci v evropských volbách solidně uspět. Voliči by mu přitom mohli vystavit účet, kdyby hlasovali proti ANO. Jenže to by se také museli zajímat o evropskou politiku, o to, jak Evropský parlament funguje.

Věděli by, že čeští europoslanci v rámci frakcí v Evropském parlamentu odvádějí kus práce. Podle Neffa odvádějí možná víc práce než čeští domácí zákonodárci.

„V europarlamentu máme 21 křesel a většina našich poslanců a poslankyň odváděla po pět let dobrou práci. Pozná se to mimo jiné podle toho, že jsou vidět a slyšet. Kdyby se to počítalo procentuálně, možná by se ukázalo, že s ohledem na počty (je jich přibližně desetkrát míň než poslanců dolní komory parlamentu) jsou užitečnější než domácí zákonodárci. Nelze od nich čekat, že něco odhlasují ve prospěch Česka – kdo tohle tvrdí na parlamentních billboardech, vědomě balamutí veřejnost. Nicméně fungují v rámci frakcí, přičemž podstatné jsou čtyři (lidová – sem patří naši lidovci a topka), socialistická (naši socdem), liberální (ANO) a konzervativní (ODS). Doposud tři jmenované držely kormidlo, po těchto volbách kdo ví, jak to bude, zásadně jiné asi ne, ale úplně stejné určitě taky ne,“ podotkl Neff.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…