Od dubna budou v Praze kromě svátků zakázané velké ohňostroje

23.02.2017 12:32

Od dubna budou v Praze zakázány velké ohňostroje s výjimkou většiny státních svátků a 15. května. Nová vyhláška, kterou dnes schválili zastupitelé, zachovává i zákaz drobné pyrotechniky, kterou si lidé mohou běžně koupit, mimo vybraná místa a silvestrovskou noc. Ohňostroje, které odpalují specializované firmy, zatím město neregulovalo.

Od dubna budou v Praze kromě svátků zakázané velké ohňostroje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Vyhláška se začala připravovat v roce 2013 poté, co novoroční ohňostroj odpalovaný z pontonu na Vltavě vyděsil labutě, které se pak zranily o trolejové vedení. Město dosud nemělo možnost ohňostroje odpalované z hladiny Vltavy regulovat.

Ohňostroje by nově mělo být zakázáno odpalovat v celé památkové rezervaci, z Vltavy či jejích ostrovů a z pozemků do 50 metrů od břehu, dále pak v okruhu 250 metrů od lůžkových zdravotnických zařízení, domovů pro seniory a postižené.

Výjimkou budou kromě silvestrovské noci také státní svátky kromě Velikonoc, Vánoc a Dne upálení mistra Jana Husa. K nim navíc vyhláška stanoví výjimku také pro 15. května. V předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého je součástí slavnosti Svatojánské navalis také odpálení ohňostroje z Vltavy.

Vyhláška obsahuje i stávající omezení drobné pyrotechniky, kterou lze odpalovat jen od 10:00 do 22:00 na 14 vybraných místech v Praze, jako je například holešovické Výstaviště nebo okolí Kongresového centra na Vyšehradě. Její porušení je přestupkem proti veřejnému pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…