Od tureckých břehů: Ankara odmítá vpustit do svých vod lodě NATO

02.03.2016 18:41

NATO se odhodlalo k činům. Chtělo vyslat od Egejského moře lodě, jejichž cílem by byla pomoc se zvládáním migrační krize a boj proti pašerákům. Jenže podle posledních informací se plán zasekl. Čeká se totiž, až k celé akci dá svolení Turecko, členská země NATO, v jejíchž vodách se mají lodě pohybovat. Informuje agentura AFP.

Od tureckých břehů: Ankara odmítá vpustit do svých vod lodě NATO
Foto: Archiv TN
Popisek: Turecko

Lodě NATO již dorazily do Egejského moře s cílem pomoci zastavit proud migrantů z Turecka do Evropy. Jenže Ankara zatím nedala svolení k tomu, aby se mohlo NATO pohybovat i v jejích teritoriálních vodách.

Přes naléhání německého velení loďstva NATO však Turecko stále odmítá povolit začátek operace, alespoň to tvrdí diplomatické zdroje AFP.

„Nebývalá mise, jejímž cílem je bojovat s převaděči migrantů, byla započata v průběhu února a má pomoci Evropské unii zvládnout nejhorší migrační krizi od druhé světové války.“ Vše má proběhnout tak, že lodě NATO budou poskytovat informace Turecku, Řecku a agentuře Frontex a ty pak budou bojovat s pašeráky.

Problém však spočívá v tom, že Turecko a Řecko jsou dlouholetými rivaly, kteří si činí nároky na stejné území v Egejském moři, což brání loďstvu NATO v činnosti.

Turecké úřady nyní chtějí po německém kontraadmirálovi Jorgu Kleinovi, aby se dostavil do Ankary a vysvětlil, kde může NATO použít své loďstvo. „To se nyní projednává mezi Němci a Turky,“ uvedl diplomatický zdroj.

Zároveň se však Turecko nijak valně netváří na to, že by se migranti, kteří budou nalezeni v Egejském moři, měli vracet na jeho území. A to přesto, že plány operace projednávala Angela Merkelová s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem již 8. února. Tři dny poté už pomalu vyrážely lodě členských zemí NATO směrem do Egejského moře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…