Od zvolení Miloše Zemana českým prezidentem uplynou čtyři roky

26.01.2017 6:30

Před čtyřmi lety byl prezidentem České republiky zvolen Miloš Zeman. V první přímé volbě hlavy státu porazil tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Pětileté funkční období Zemanovi vyprší příští rok na jaře. Letos v březnu podle svých předchozích vyjádření oznámí, zda se bude o nejvyšší ústavní post ucházet znovu.

Od zvolení Miloše Zemana českým prezidentem uplynou čtyři roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Charitativní ples Miloše a Ivany Zemanových na Pražském hradě

Do prezidentských voleb před čtyřmi lety šel někdejší sociálně demokratický premiér Zeman jako kandidát Strany práv občanů - zemanovců (dnes SPO). Dvojice Zeman - Schwarzenberg za sebou v prvním kolem hlasování zanechala Jana Fischera, který byl dlouho favoritem volby, kandidáta sociální demokracie Jiřího Dienstbiera či Janu Bobošíkovou nominovanou hnutím Suverenita.

Po vypjaté a ostré kampani zvítězil Zeman ve druhém kole voleb se ziskem zhruba 55 procent hlasů. Jeho pravicový protikandidát Schwarzenberg dostal o téměř půl milionu hlasů méně.

Miloš Zeman vítězstvím v přímé prezidentské volbě završil návrat do české vrcholné politiky po zhruba deseti letech, která strávil většinou v ústraní. Mohl ho tehdy brát i jako zadostiučinění za neúspěch v parlamentní prezidentské volbě v barvách ČSSD z roku 2003, kdy ho porazil Václav Klaus.

Nejvyšší ústavní funkce se Zeman ujal 8. března 2013. Ve svém inauguračním projevu mimo jiné prohlásil, že chce být prezidentem všech občanů bez rozdílu politických názorů. Jeho kritici ale tvrdí, že svými výroky společnost naopak štěpí.

Podle prosincového průzkumů Centra pro výzkum veřejného mínění prezidentovi důvěřuje 56 procent občanů. Větší důvěře se z ústavních institucí těší pouze obecní zastupitelstva a starostové.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…