Odborář Dufek nechápe, proč se tolik přidává ve státní správě. Za co by ty peníze vlastně chtěli?

24.08.2018 18:29

Hostem pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu byl šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. A řeč byla jak jinak než o penězích.

Odborář Dufek nechápe, proč se tolik přidává ve státní správě. Za co by ty peníze vlastně chtěli?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ASO Bohumír Dufek

Dufek se v pořadu vyjádřil k návrhu ministryně Maláčové ohledně minimální mzdy. „V současné době je minimální mzda na úrovni 40 %. A já bych chtěl, abychom viděli ekonomickou realitu. V případě, že dojde ke zvýšení o 1 000 korun, a následně o další finance, tak je to na 45,5 %,“ sdělil Dufek s tím, že nesouhlasí se skokovými změnami.

„Sedm let nám minimální mzda nerostla,“ dodal s tím, že není možné, aby nám mzda tak rychle rostla. „Upozorňoval jsem na to celou dobu, snažil jsem se mnohé věci změnit,“ dodal Dufek. „Ať nás politici uplácejí navýšením minimální mzdy, ale v ekonomické realitě,“ zmínil. 

„Nebojíme se minimální mzdu navázat na průměrnou mzdu, ale to musí být až v době, kdy dosáhneme na těch 50 procent,“ řekl Dufek. Konfederace vedená Josefem Středulou je odlišného názoru než Asociace samostatných odborů. „A protože je to politické rozhodnutí, počkáme si, kdo má pravdu,“ dodal. 

Dufek také nesouhlasí s desetiprocentním nárůstem platů ve státní správě. „Je to hrůza, jak se chovají k občanům České republiky. Je to otázka kvality práce,“ zmínil velmi kriticky Dufek, jehož asociace podporuje šestiprocentní nárůst jako hnutí ANO. „Za co by chtěli ty peníze?“ poukázal na špatnou funkčnost státní správy. Podle něj je také neúnosné, aby státní správa bobtnala každý rok. On sám by přidal hasičům, Finanční správě a lékařům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…