Odborář Středula: Podporujeme dostavbu Temelína. Bojíme se, že obnovitelné zdroje prodraží elektřinu

24.02.2014 9:42

Předseda největšího Odborového svazu KOVO Josef Středula řekl serveru Aktuálně.cz, že odbory jsou pro jadernou energii, a to zejména kvůli ceně. Odbory nyní požadují, aby vláda plnila, co si dala do programového prohlášení a vše budou sledovat.

Odborář Středula: Podporujeme dostavbu Temelína. Bojíme se, že obnovitelné zdroje prodraží elektřinu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Středula

Vládu Bohuslava Sobotky a její cíle Odborový svaz KOVO podporuje. Nyní si ale odbory počkají na její konkrétní kroky. Říká to Josef Středula, který se bude ucházet i o post předsedy celé Českomoravské konfederace odborových svazů. „Otázka je, zda jsou schopni naplnit, co napsali. Na konci volebního období to zpravidla vypadá odlišně," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Josef Středula.

Veřejnost vnímá velmi citlivě otázku daňové zátěže, proto se i server Aktuálně.cz ptal na názor odborového předáka. „Daně je potřeba upravit, určitě. Ne generálně. Ale my se netajíme tím, že by to určitě mělo být u osob samostatně výdělečně činných - minimálně v oblasti zdravotního pojištění, protože čerpají zdravotní služby stejně jako všichni ostatní, ale platí jen přibližně třetinu toho, co třeba zaměstnanec. Tento rozdíl není odůvodnitelný,“ míní Středula a jde ještě dál.

„Mluví se o dani z přidané hodnoty u potravin, léků - to zase může mít pozitivní dopad pro zdravotnictví. Některé výjimky se měly už dávno zrušit - např. pro nákup osobních automobilů pro podnikatele. Podle našich výpočtů jen na tom ztrácí stát někde kolem 5 miliard korun,“ udává.

„Bylo by naivní se domnívat, že se daně nepohnou. Pohnou. Jakým směrem - to už bude diskuse s vládní koalicí,“ plánuje Středula.

Aby v EU nebyly dvojnásobné ceny energie než ve Spojených státech

K plánům vlády je Josef Středula vcelku optimistický, věří, že udělá vše pro naplnění svých cílů. „Až přestanu věřit, dám to najevo. Tím chci říct, že my nemáme napsáno, že budeme vládu podporovat celé funkční období. Nikdy jsme to neudělali. Máte ambice? V pořádku. Dali jste si to do programového prohlášení? Dali. Takže my po vás budeme chtít, abyste to naplňovali. Budete v tom chtít pomoci? Jsme připraveni. Ale pokud budete dělat kroky, které jdou proti tomu, tak to dáme najevo,“ řekl pro Aktuálně.cz.

Odbory již dříve daly najevo vstřícný postoj k řadě bodů z programového prohlášení a Středula pro Aktuálně.cz potvrdil, že jsou i pro dostavbu Temelína a Dukovan. Středula zdůrazňuje možný vývoj cen energie. „Z našeho pohledu ano. Z několika důvodů, hlavně z pohledu budoucí ceny elektrické energie. Obáváme se, že odklon od atomové energie a extrémní příklon k obnovitelným zdrojům energie bude znamenat velké navýšení cen tak, že to běžní spotřebitelé nebudou schopni zaplatit. Aby se nám nestalo, co někteří předpovídají: Že v Evropské unii budou dvojnásobné ceny energie než ve Spojených státech,“ varuje odborář. „A máme dvě jaderné elektrárny. Pokud dostavba ano, tak ať se na ní podílejí většinově firmy z České republiky,“ nabádal v rozhovoru Josef Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…