Odborář z ČMKOS se v ČT rozzlobil a zmínil i možnost stávky, pokud...

21.05.2015 21:21

Hlavní ekonom Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Martin Fassmann zavítal do čtvrtečního Hyde Parku ČT. Zkritizoval pěstování řepky, kam jen oko dohlédne, ale zastal se ministra financí Andrej Babiše (ANO). Vysvětloval také, proč by minimální mzda měla vzrůst o celých tisíc korun. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) uvažuje dokonce o navýšení o 1 500 korun za rok. Podnikatelé si holt mercedes nekoupí zítra, ale až za dva roky.

Odborář z ČMKOS se v ČT rozzlobil a zmínil i možnost stávky, pokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hned v úvodu se vyjádřil k biopalivům a chystanému hlasování o důvěře vládě. S přimícháváním biopaliv do toho, co tankujeme, nesouhlasí, žlutá pole široko daleko nám spíše škodí, ale nemyslí si, že by ministr financí Andrej Babiš „tuneloval rozpočet“, což tvrdí Miroslav Kalousek, když dojde na daňové zvýhodnění biopliv. „Je to zvýhodnění především pro koncové spotřebitele,“ konstatoval Fassmann.

Česká ekonomika se „matlá na místě“

Následně se rozpovídal o požadavku odborů na zvýšení minimální mzdy o tisíc korun. Naše podniky na to prý rozhodně mají. Mezi zisky firem a růstem mezd v minulém roce je velký rozdíl. „Tam je rozdíl 11 procent,“ upozornil hlavní odborářský ekonom. „My jsme prostě mezi státy, které mají nejnižší mzdy v celé EU. Minimální mzda by měla občanovi zaručit, aby z ní mohl vyžít a aby si díky ní vydělal na uživení sebe a své rodiny,“ dodal.

Nemá smysl, abychom naši konkurenceschopnost stavěli na co nejnižších mzdách. „To budeme chudobincem Evropy... Tohle rozhodně není cesta,“ zaznělo od hosta s tím, že dnes na minimální mzdě staví především Indie či Bangladéš. U nás se minimální mzda týká asi sta tisíc lidí, přičemž podle Fassmanna Ministerstvo práce a sociálních věcí kalkuluje i s navýšením o 1 500 korun. „Holt si budou muset podnikatelé koupit ten mercedes až za dva roky a ne už zítra,“ udeřil.

Rozhodně odmítl myšlenku, že by navýšení mzdy vedlo i k růstu nezaměstnanosti. To je prý něco, co se vypráví studentům, aby se jim ukázal určitý ekonomický vztah, ale ve skutečnosti je to tak, že růst nezaměstnanosti i minimální mzdy provází celá řada faktorů. Pokud jde o minimální mzdu, vláda by podle ekonoma měla především plnit své programové prohlášení.  

„Česká ekonomika bohužel od krize přešlapuje na místě, dohánějí nás Slovensko, Polsko, o výkonnosti německé ekonomiky ani nemluvě. Česká ekonomika se matlá na místě,“ rozčiloval se odborář. Čím to je? Především tím, že naše hospodářství nemá vizi dalšího vývoje. Zaklíná se jen vyrovnáním rozpočtů. „Ale nikdo se nezabývá tím, co budeme v budoucnu vyrábět a prodávat,“ posteskl si. Stává se z nás především montovna a skladiště Evropy.

Tohle musí přestat

Co s tím? Na prvním místě by z České republiky neměla unikat produktivita. Neměly by odcházet u nás vydělané peníze. Pečovat by o to mělo české Ministerstvo financí. A to podstatné, čeho musíme dosáhnout, je zbavit se politiky levné práce, která se tu prosazuje pětadvacet let,“ zdůraznil host.

Pokud jde o produktivitu české práce, ta je ve srovnání s Německem na úrovni 67 procent a bohužel se u nás nedějí reformy, které by zvýšily tuto produktivitu určitými technickými opatřeními. Mzdové úrovně se navíc nenastavují podle faktické produktivity, ale podle úrovně na trhu v dané zemi. Odbory by prý mohly stávkovat ostošest a je otázka, jestli by to bylo k něčemu. Ačkoli kdyby vláda nezvýšila minimální mzdu o tisíc korun, odbory by mohly začít zvažovat stávku.

„Ale já nemůžu mluvit za konfederaci, to se musíte zeptat, až tu bude sedět pan Středula nebo někdo další,“ zdůraznil. V obecné rovině se domnívá, že by si zaměstnanci měli umět říct o vyšší mzdy. Dokud nebudou vyšší, nemá smysl ani přijímat euro. Pokud bychom ho přijali za této situace, rozhodně tím utrpí naše úspory.

Faktem však prý také je, že se lidé bojí stávkovat, aby nepřišli o práci. Navíc lidé podle Fassmanna tráví v práci mnohem více času, než je obvyklé na Západě. Čeští zaměstnanci by se měli bránit i v případě, že jim zaměstnavatel brání v založení odborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…