Odboráři si stěžují premiérovi na náměstka Dejla

24.08.2020 15:20

Náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu Jan Dejl údajně kryje netransparentní výměnu šéfa důležitého státního podniku a přehlíží střet zájmů v jeho představenstvu. Problémy se týkají Elektrotechnického zkušebního ústavu. Málo známá instituce měla hrát klíčovou roli v byznysu se zdravotnickými prostředky, a to mimo jiné tím, že měla certifikovat české firmy obchodující s tímto materiálem. Bez potřebných certifikátů nemohou svoje výrobky u nás dodávat, a Česku tak hrozí jejich nedostatek, nebo předražené dodávky ze zahraničí.

Odboráři si stěžují premiérovi na náměstka Dejla
Foto: repro Google Maps, BR
Popisek: Elektrotechnický zkušební ústav

EZÚ se na svoji roli v oblasti certifikace více než rok připravoval. Náměstek Dejl ovšem vyměnil jeho šéfa a navíc rozhodl o tom, že místo EZÚ bude důležitou certifikaci zajišťovat Český metrologický institut. Podle odborníků z oboru je ale takový krok nesmysl. Instituce na to není připravená, a čas přitom enormně tlačí.
 
„Přechod na jinou notifikovanou osobu je komplikovaný a zdlouhavý proces. Jako relativně mladá firma, která investovala značné prostředky do vývoje produktů a následně i jejich certifikace u EZÚ, si nyní nemůžeme dovolit výpadek prodejů na již získané zákazníky v Evropě i dále ve světě z důvodu problémů s certifikáty,“ podotkl Piotr Koziel, ředitel a zároveň majitel firmy Global Biomedica.
 

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí
 
Problémem se v červenci zabýval také zdravotnický výbor Poslanecké sněmovny. Místo toho, aby problémy na jeho jednání poslancům osobně vysvětlil, poslal za sebe jen ředitele odboru řízení resortních organizací Lukáše Trska. Poslanci v kuloárech tento krok označili jako nezodpovědnost a neúctu k dolní komoře Parlamentu. Podle předsedkyně výboru Věry Adámkové náměstek Dejl problému nevěnuje dostatečnou pozornost, a tím vážně ohrožuje zdraví českých obyvatel. Člen zdravotnického výboru David Kasal na jednání uvedl, že v Česku kvůli MPO chybějí potřebná metodika, zkušebny i informace. „České firmy, které vyrábějí zdravotnické potřeby, jsou připraveny státu potřebný materiál dodávat. Absolutně ale nevědí, na koho se obrátit, kdo co řeší, od koho získají potřebné certifikáty. Sněmovní zdravotnický výbor proto vyzval MPO k vytvoření potřebné metodiky. 
 
 
Podle prezidenta České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků Miroslava Paláta, který se jednání rovněž účastnil, nebyla na výboru komunikace ze strany MPO absolutně zvládnutá.
 
Komunikaci Dejl nepodceňuje jen vůči výboru. Zaměstnanci a odboráři EZÚ se postavili za bývalého šéfa podniku Zdeňka Vališe a naopak vyjádřili obavy ze jmenování současného šéfa Miroslava Vlasáka. Ve svém dopise adresovaném mimo jiné i předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů Josefu Středulovi si stěžují, že jednání zřizovatele, tedy MPO, v této věci považují za nepřípustné a nemorální. Ani poté ovšem MPO s odboráři nekomunikovalo. Odborářům tedy nezbylo nic jiného než se obrátit na premiéra Andreje Babiše.
 

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí
 
Kromě nekomunikace si také stěžují na to, že do představenstva EZÚ byl jmenován Tomáš Hruška, generální ředitel Strojírenského zkušebního ústavu. Ten na trhu působí jako přímá konkurence EZÚ, a tím dochází k nebezpečnému střetu zájmů. Ani tento problém náměstek Dejl neřeší.
 
„Uvedené skutečnosti vidíme jako alarmující, zejména z důvodu nekomunikace a nezájmu ze strany MPO k možným následkům jejich rozhodnutí. I přes opětovné výzvy a upozornění na možná rizika nebrali zástupci MPO tyto v potaz,“ píší odboráři ve svém dopise.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…