Odboráři upozorní vládu na kritický nedostatek personálu v nemocnicích

18.11.2015 6:53

Odboráři z nemocnic se dnes sejdou na celostátní poradě v Praze. Pozvali na ni premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministry zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a financí Andreje Babiše (ANO). Chtějí je upozornit na kritický nedostatek personálu v nemocnicích, má už podle nich dopad na dostupnost a kvalitu poskytované péče. Některá nemocniční oddělení se zavírají, prodlužují se objednací doby na ošetření. Lékaři a sestry odcházejí do ciziny.

Odboráři upozorní vládu na kritický nedostatek personálu v nemocnicích
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Podle aktuálního průzkumu odborového svazu zdravotnictví 95 procent zdravotníků z akutních oddělení nemocnic přiznalo, že kvůli přetěžování nemohou poskytovat takovou péči, jakou by chtěli. V případě následné péče byl výsledek ještě horší, 100 procent zdravotníků nemůže kvůli přetěžování poskytovat péči, jakou by mělo.

Nespokojenost podle odborů vyplývá i z toho, že pracovníci nemají dostatečné finanční ohodnocení. Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích dosáhl letos 62.735 korun, z toho polovina je za přesčasy a služby. Základní plat lékaře tak činí 32.450 korun, sestry 19.680 korun. Průměrný plat zaměstnance státu je 25.880 korun.

Podle zdravotnických statistiků počty lékařů velmi zvolna rostou, počty sester a dalšího zdravotnického personálu se po propadu v roce 2005 drží na zhruba stejné úrovni. Ministerstvo má jen statistiky pracovníků přepočtených na celé úvazky, ty ale podle odborů nejsou vypovídající. Aktuální počty fyzických pracovníků se nepodařilo ministerstvu zjistit, v průzkumu polovina nemocnic vůbec neodpověděla.

Počet zdravotnických pracovníků je podle odborů daleko nižší, než požaduje vyhláška stanovující jejich nutné minimální počty. Veřejně to prý zdravotnická zařízení nepřiznají, protože nechtějí kvůli tomu skončit.

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…