Odboráři z nemocnic budou jednat o platové a personální situaci

08.02.2016 6:42

O platové i personální situaci v nemocnicích budou dnes v Praze jednat zástupci odborářů z nemocnic z celé země. Od ledna měly nemocnice zvýšit platy o pět procent, dostaly na to peníze od zdravotních pojišťoven. Podle zjištění odborů stouply platy jen ve státních nemocnicích, které musejí dodržet státem dané platové tabulky. V menších zařízeních se část zaměstnanců vyššího ocenění nedočkala.

Odboráři z nemocnic budou jednat o platové a personální situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Lékaři a sestry v menších nemocnicích dostávají zhruba o 5000 korun nižší mzdy, než jsou platy ve fakultních nemocnicích. Z menších nemocnic odcházejí lékaři i sestry, některá oddělení se musejí zavírat. Na odměnách je podle odborářů letos stejně jako při loňském navýšení diskriminována téměř třetina zaměstnanců nemocnic.

Odbory navrhují sjednotit odměňování zaměstnanců ve státních, krajských, městských či soukromých nemocnicích. Argumentují tím, že výdaje nemocnic na odměny jsou kryty z příjmů veřejného zdravotního pojištění, tedy z veřejného systému.

Mzdy, na jejichž výši by se měly dohodnout odbory se zaměstnavateli, by zůstaly jen ve zdravotnických zařízeních, která fungují zcela mimo systém veřejného zdravotního pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…