Odborářský boss: Nečasova vláda tady způsobila potopu

26.07.2013 13:57

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil je přesvědčen, že kabinet Jiřího Rusnoka by měl získat důvěru v Poslanecké sněmovně. Koalice Petra Nečase (ODS) podle něj způsobila potopu, všichni nyní musí k pumpám čerpat vodu z potápějící se lodi, říká v rozhovoru pro Týden.cz.

Odborářský boss: Nečasova vláda tady způsobila potopu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Odborářský boss má také politické ambice. Poslední dobou se mluví o tom, že by v příštích volbách mohl v Praze vést kandidátku sociální demokracie. Ačkoli to ještě není definitivní, ohlasy ve straně jsou podle Zavadila víceméně pozitivní.

Už nyní ale může říct, že by do tohoto "bazénu" vstoupil jako nestraník a rozhodně prý nebude sedět na dvou židlích. To znamená, že po jeho případném zvolení se uvolní křeslo šéfa odborů. Kdo by se mohl stát jeho nástupcem, odmítá Zavadil spekulovat, některá jména jsou podle jeho vyjádření v jednání.

Rusnok by měl dostat důvěru

Za odbory jejich šéf prohlašuje, že by poslanci měli Rusnokovu vládu podpořit. "Obdivuji se drzosti některých pravicových politiků včetně paní Němcové, že si vůbec mohou myslet, že by ona s kvalifikací, kterou má, mohla dělat premiérku. To považuji za drzost a za výsměch," říká Zavadil.

A varuje v této souvislosti před protesty veřejnosti, které mohou nastat. "Lidé už jsou tak naštvaní, že bych byl nerad, aby to vykrystalizovalo v nějaké větší akce. Tomu já se budu do poslední chvíle bránit. Ale pokud budou sedět na svých židlích dále... To, co tady provedla ta vláda, která tady byla, to je nevídané a neslýchané," řekl on-line deníku.

Vzhledem k tomu, jaký je stav české ekonomiky, je podle Zavadila podpora Rusnokovy vlády zcela na místě, ačkoli se v minulosti odbory v některých názorech například na penzijní reformu s Rusnokem rozcházely. "A myslím si, že by měli jít všichni k pumpám a čerpat vodu z potápějící se lodi tak, aby se zachránilo, co se zachránit dá po potopě, kterou způsobila ta vláda, která tady byla," dodává odborářský boss.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…