Odborníci: Klausova amnestie ušetřila peníze

02.01.2014 7:52

Amnestie bývalého prezidenta Václava Klause byla podle expertů úspěšná. Vězeňské službě podle LN ušetřila miliony a většina propuštěných není a nechystá se být recidivisty. Z trestných činů spáchaných v minulém roce byly až dvě třetiny krádeží.

Odborníci: Klausova amnestie ušetřila peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Amnestie prý byla úspěšná i navzdory tomu, že vězni před propuštěním neprošli výstupním zařízením, kde se v běžné praxi téměř půl roku připravují na život na svobodě. Právě tímto postupem se podle LN společnost snaží snížit procento recidivy, protože v Česku se její výše pohybuje okolo 60 procent.

„Zpravidla se recidivisté vracejí do jednoho roku. Nejvíce rizikové jsou první měsíce po propuštění,“ uvedla Lenka Ouředníčková z Rubikon Centra.

Z věznic bylo propuštěno 6500 lidí a nyní je opět za mřížemi 963 z nich. LN upozorňují, že celá třetina z propuštěných je opět stíhána. Nicméně Bořek Slezáček, mluvčí RC, uvedl, že většina propuštěných není a ani se prý nechystá být recidivisty.

Úspory budou využity na zlepšení podmínek ve věznicích

Rubikon Centrum však právě na základě těchto údajů hodnotí amnestii jako úspěšnou. Podle pracovníků organizace přinese velkou úsporu. Získané finanční prostředky se podle nich mohou využít na zlepšení podmínek ve věznicích. LN uvádějí výpočet Vězeňské služby, ta úspory vyčíslila na 80 milionů korun.

Většina trestných činů, které policie zaznamenala od ledna do října loňského roku, byla krádežemi. Ty prý činily až 2 třetiny z 19 000 trestných činů. To, že se propuštění věnovali právě krádežím, prý nepřekvapilo, protože úřady práce byly zahlceny a jejich klienti dostávali dávky až s několikatýdenním zpožděním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…