Odborníci debatovali o Islámském státu: Jde o víru, nebo ropu?

23.12.2014 22:34

Má se Evropa bát svých muslimských komunit, jak to naznačují útoky islamistů ve Francii? A jak velkým rizikem je pro Evropu Islámský stát? Právě o tom v předvánočním čase diskutovali v úterních Událostech, komentářích České televize arabista a islamolog Bronislav Ostřanský a Radko Hokovský z think tanku Evropské hodnoty.

Odborníci debatovali o Islámském státu: Jde o víru, nebo ropu?
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Podle Hokovského v Islámském státě vládne nadšení a islamolog Ostřanský dodal, že má skvěle zpracovanou propagandu. „Ono je ale obtížné zjistit, čemu představitelé Islámského státu skutečně věří, to není totéž, jak jsou prezentováni,“ upozornil Ostřanský. Nejde prý jen o obraz, který je předkládán Západu, zatímco ve skutečnosti jde o ropu? „To je otázka, na kterou nedokážu odpovědět,“ dodal.

Podle Hokovského je ale problém v tom, že tato propaganda burcuje především muslimy v Evropě žijící, což se bohužel daří. „To je to nejhrůznější, že lidé, kteří zde žijí v druhé i třetí generaci, věří v ten válečnický islám a jsou ochotni jít za něj bojovat,“ uvedl think tanku Evropské hodnoty. Západ by podle jeho názoru měl podporovat umírněné muslimy a tvrdě postihovat radikály. To, co se dělo dosud, podle jeho názoru nestačí. „Já se obávám, že to bude narůstat, v Evropě se na to musíme připravovat a musíme tomu umět čelit.

Podle Ostřanského si navíc musíme uvědomit, že Islámský stát oslovuje více islamisty z Evropy než muslimy z arabského světa. „Já bych tady mohl jmenovat řadu muslimů, kteří argumentovali proti Islámskému státu na základě islámských východisek,“ uvedl. A pokud by se tvrdě postupovalo i proti těmto umírněným muslimům, možná je to vžene do náruče radikálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …