Odborníci jsou skeptičtí: Předčasné volby asi nebudou

16.06.2013 15:39

Server Aktuálně.cz se ptal odborníků, za jakých podmínek by mohly být vypsány předčasné volby. A všichni se shodují v tom, že toto řešení by uvítala hlavně ČSSD.

Odborníci jsou skeptičtí: Předčasné volby asi nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Podle experta na ústavní právo Jana Kysely je velmi nepravděpodobné, že by došlo k vypsání předčasných voleb. "Vypsat předčasné volby je možné teprve tehdy, dojde-li k rozpuštění sněmovny. Důvodů pro rozpuštění je několik. Vesměs jsou ale všechny velmi málo pravděpodobné," řekl Kysela.

"Jediný důvod pro rozpuštění sněmovny v současné situaci je případ, kdy se třípětinová většina poslanců, všech poslanců, tj. 120 hlasů, shodne na tom, že navrhne prezidentovi republiky, aby sněmovnu rozpustil, a prezident tak učiní," vysvětlil Kysela. Pokud by skutečně k rozpuštění sněmovny došlo, musely by se podle ústavy předčasné volby konat do 60 dnů od jejího rozpuštění.

Politolog Kamil Švec s Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy uvedl, že předčasné volby by uvítala především ČSSD. "Předčasné volby by byly výhodné především pro sociální demokracii, která je momentálně silná. Ztížila by tak situaci jakýmkoliv konkurentům, například novým stranám, a navíc by měla spolu s komunisty možnost získat nadpoloviční většinu," řekl Švec.

Prezident přitom může sestavením nové vlády pověřit kohokoliv, o němž se domnívá, že je schopen sestavit vládu, která získá důvěru sněmovny. "Prezident by se také mohl s vládní koalicí a parlamentními stranami dohodnout na sestavení úřednické vlády. V obou případech by ale značně vzrostl prezidentův vliv na politiku," komentoval prezidentovy pravomoci Švec.

reklama

autor: joh

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…