Odborníci na jazyk český považují vulgarismy ve veřejném projevu za nepřijatelné

03.11.2014 15:26

Vulgarismy ve veřejném projevu jsou nepřijatelné, řekli ČTK odborníci z Ústavu pro jazyk český. Podle vedoucího oddělení stylistiky a lingvistiky textu Petra Kaderky prezident Miloš Zeman selhal, protože nepoužil výrazivo přiměřené situaci. Ředitel ústavu Karel Oliva považuje vyřčení vulgárního výrazu při hodnocení činnosti vlády za natolik závažné, že by se prezident podle něj měl veřejně omluvit.

Odborníci na jazyk český považují vulgarismy ve veřejném projevu za nepřijatelné
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

Prezident Zeman šokoval, když při nedělních Hovorech z Lán ve veřejnoprávním Radiožurnálu opakovaně užíval vulgární výrazy. "Takhle ostré vulgarismy nepatří do veřejných projevů a už vůbec ne u hlavy státu. Neslučuje se to podle mého názoru s vahou úřadu a už vůbec ne s tím pořadem," uvedl Kaderka.

Oliva byl shovívavější v případě prezidentových výroků o skupině Pussy Riot, kde vulgární slova vyplynula z překladu jejího názvu. "Mělo to být formulováno mírněji, ale tam je to pro mě ještě snesitelné," řekl. Kaderka však upozornil, že ve Websterově slovníku u výrazu "pussy" na prvním místě jako význam uvedeno dětské slovo "kočička", vulgární výrazy následují až za ním. "Nic Miloše Zemana nenutilo, aby to překládal tímto způsobem," poznamenal. Prezidentovou motivací podle něj bylo tuto skupinu diskreditovat.

Oliva jako mnohem horší hodnotil to, že prezident sám použil vulgární výraz při negativním hodnocením toho, jak vláda naložila se služebním zákonem. "To je špatně obecně, a říká-li to prezident, je to naprosto nepřijatelné," prohlásil lingvista.

Neexistuje podle něj jakýkoliv kontext, kterým by Zeman mohl takové chování obhájit. "Myslím, že by to bylo nepřijatelné v jakémkoliv kontextu. Je to daleko za hranicí čehokoliv z hlediska kultury obecně a slušného chování," uvedl.

Otázka zdvořilého chování přišla na přetřes také minulý týden, když si režisér Robert Sedláček přišel pro státní vyznamenání ve flísové mikině. Zemanův přešlap to podle Olivy výrazně překonal. "Když se buran neumí slušně obléci, tak je to špatně. Ale pokud prezident používá takové výrazy, je to daleko horší. Ten člověk by neměl být prezidentem," poznamenal.

Hanlivé výroky zazněly právě v Hovorech z Lán, které mohou být vnímány také jako symbol Tomáše Garrigua Masaryka a jeho pokračovatelů. "Očekáváme od Hovorů z Lán kultivovaný projev a také to, že bude neurážlivý," zdůraznil Kaderka. "Možná kdyby se jako lidový prezident sešel s lidmi v hospodě 4. cenové skupině, tak tam by se to možná dalo tolerovat. Ale prezident má být vzorem i tam," doplnil ředitel Oliva.

Považoval by za vhodné, aby se Zeman za vulgarity na stejném místě veřejně omluvil. "Myslím, že když už tu hrozivou chybu udělal, tak by ji měl uznat a omluvit se za ni," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…