Odborníci na rovnost žen a mužů budou mít svou profesní komoru

23.08.2014 16:57

V Česku vznikne komora expertek a expertů, kteří se věnují problematice rovnosti žen a mužů. Bude sdružovat kvalifikované lidi z akademické sféry i z praxe s různými specializacemi. Fungovat by mohla začít zhruba do jednoho roku. Garantovat má odbornost posudků i poradenství, které by mohla využívat také vláda či ministerstva. ČTK to řekla místopředsedkyně České ženské lobby Eva Kavková. Lobby získala na projekt grant z norských fondů.

Odborníci na rovnost žen a mužů budou mít svou profesní komoru
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslankyně v Poslanecké sněmovně

„Za genderového experta či expertku se teď vydává prakticky každý. Zatímco u jiných profesí je to jasně dáno, tady se to silně zneužívá. Impulsem pro založení komory se stalo i to, že u evropských projektů pozice expertek či expertů na genderovou problematiku byla. Realizátoři to často obcházeli. Na místo prostě dosadili nějakou ženu,“ podotkla Kavková. Podle lidí z neziskových organizací i akademické sféry by se rovné šance měly promítnout do různých opatření, plánů rozvoje města či do rozpočtů.

Ustavení komory budou koordinovat vysoké školy

Vznik komory bude koordinovat Sociologický ústav Akademie věd ČR s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy a Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity. Sdružení bude zastřešovat odbornice a odborníky, kteří se zaměřují na trh práce, slaďování zaměstnání a rodiny, násilí a sexuální obtěžování, menšiny, migraci, práva žen či leseb a gayů.

Podle Kavkové se nyní budou sestavovat pravidla členství v komoře, podmínky registrace a další náležitosti. Přípravy potrvají několik měsíců.

Česká ženská lobby sdružuje 28 ženských a prorodinných organizací a akademických pracovišť. Na svůj projekt „Hájíme práva žen“ teď získala peníze z norských fondů. Celkem má osm milionů korun, desetinu částky musela zajistit sama, upřesnila Kavková. Finance lobby využije na založení komory, ale také na prosazování legislativních opatření na podporu žen v politice, podporu porodních asistentek, osvětovou kampaň a na uspořádání druhého Kongresu žen. První se konal loni v červnu. Výsledkem byla rezoluce pro politiky s požadavky na rozšíření možností zaměstnávání na pružnou pracovní dobu, zvýšení kapacity školek či na zlepšení situace samoživitelek a samoživitelů.

Ženy z celé země se sjedou do Prahy příští rok

Podruhé by se ženy z celé republiky měly do Prahy sjet 20. června 2015. Hlavním tématem sněmu by měla být média a ženská témata v nich.

Ženy tvoří víc než polovinu české společnosti. Do vysokých funkcí ve firmách či v politice pronikají ale obtížně. Ve sněmovně jim připadá zhruba pětina křesel. Ženy také vydělávají v průměru o pětinu méně než muži, mají pak i nižší důchody. Ve stáří jim tak víc hrozí chudoba. V aktivním věku je víc trápí nezaměstnanost. Tvoří přitom víc absolventů vysokých škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…