Odborníci se shodují: Budoucnost české ekonomiky je stále nejistá

19.08.2012 15:53

Nejistota vývoje české ekonomiky stále přetrvává. Po dvou letech mírného oživení vykáže letos HPD opět záporné číslo. V horší ekonomické situaci se v Evropě za poslední rok nachází už jen Kypr, Itálie, Portugalsko a Řecko.

Odborníci se shodují: Budoucnost české ekonomiky je stále nejistá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

 V dnešních Otázkách Václava Moravce se sešel Lubomír Lízal, člen bankovní rady ČNB, a Zdeněk Kudrna z Institutu pro výzkum evropské integrace Vídeňské univerzity, aby pohovořili o otázce budoucnosti české ekonomiky.

Oba hosté pořadu se shodli na faktorech způsobující recesi české ekonomiky, mezi něž patří především úspory domácností, úspory a potíže firem a vládní politika postavená na šetření a zvyšování daní. Zpomaluje i průmysl, kterému chybí zakázky od domácností i státu.

Lízal: A bude ještě hůř

Podle Lízala zásadní roli hraje i psychologický moment, kdy lidé podlehli skepsi a pesimistickým náladám vůči nalezení řešení ekonomické krize. „Lidé jsou hyperkonzervativní, z čehož plyne propad investic jednotlivých domácností i firem,“ podotkl.

Lízal očekává, že se situace české ekonomiky může ještě zhoršit. „Nelze vyloučit, že budeme ještě rádi, pokud do konce roku zůstaneme v jednoprocentním poklesu ekonomiky,“ uvedl.

Řešení současné krize spatřuje ve větší ekonomické i politické unifikaci. Hlavním problémem je dle jeho slov slouhodobá nekonkurenceschopnost jednotlivých zemí Evropy spolu s dlouhodobě nestabilními fixními kurzy.

Kudrna: Klíčová je nejistota ohledně eurozóny

Podle poslední zprávy Mezinárodního měnového fondu ostatní ekonomiky rostou v porovnání s českou rychlejším tempem, avšak rychleji jim narůstají i dluhy. Podle Kudrny mohou dávat vládní škrty smysl, pokud dojde ke stabilizaci eurozóny. On sám by se dle svých slov vyvaroval tak výraznému snižování rozpočtového schodku, jak nyní činí vláda.

Nejistota ohledně eurozóny představuje podle Kudrny jeden z klíčových faktorů ekonomické krize. Průlomovým řešením by se podle něj mohlo stát opatření, na jehož základě by Evropská centrální banka od roku 2013 dohlížela na všechny banky v eurozóně, včetně družstevních záložen a spořitelen. Opatření je součástí návrhu zákona o bankovním dozoru, který má evropská komise předložit 11. září.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …