Odborníci z ČSSD nechtějí pořádat referendum o církevních restitucích

09.10.2013 16:40

Odborníci z řad sociální demokracie se vyslovili proti uspořádání referenda o církevních restitucích. Stejný názor má také místopředseda strany Lubomír Zaorálek, podle něhož referendum neřeší problém a stát by na něm mohl prodělat. Těžko si jej dovede představit také stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier, naopak podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce možné je. Šéf strany Bohuslav Sobotka si chce počkat na výsledky právní analýzy.

Odborníci z ČSSD nechtějí pořádat referendum o církevních restitucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Na konci srpna slíbili sociální demokraté, že v případě úspěchu ve volbách okamžitě zahájí jednání s církvemi o snížení náhrad za nevydaný majetek a zpřísní kontrolu navracených nemovitostí. Zároveň uvedli, že zváží uskutečnění referenda o církevních restitucích, které požadují komunisté.

Referendum je v otázce restitucí nevhodné

"Řešení formou referenda považujeme v této otázce za nevhodné," uvádí ale subkomise ČSSD pro církve a náboženské společnosti ve stanovisku, zveřejněném dnes na webu strany. Sociální demokracie podle něho nemůže ignorovat platný právní stav a musí respektovat nálezy Ústavního soudu konstatující nutnost řešit otázku restitučních nároků.

"Myslím, že stanovisko mohu potvrdit, protože já se domnívám také, že referendum by zřejmě neřešilo problém," řekl ve středu ČTK v podobném duchu Zaorálek, který prý otázku konzultoval s řadou právníků. Podle Zaorálka není jednoduché zpochybnit smlouvy, které stát s jednotlivými náboženskými uskupeními uzavřel, protože by pak církve mohly stát žalovat, a ten by stejně musel platit miliardy. "Referendum vypadá efektně, ale ve výsledku na tom stát může prodělat," dodal.

Pomocí referenda by se těžko rušila práva nebo uzavřené smlouvy

"Těžko bude ústavně přípustné referendem odnímat práva už nabytá nebo zrušit už uzavřené smlouvy mezi státem a církvemi, přes 'do nebe' volající nespravedlnost zvoleného majetkového narovnání státu s církvemi," je přesvědčen možný příští ministr spravedlnosti Dienstbier, podle něhož nikdo zatím stejně nepředložil hlasovatelnou otázku pro referendum.

Předseda ČSSD Sobotka má stanovisko vnitrostranických odborníků za doporučující. "Pokud jde o referendum, chceme nejprve právní analýzu toho, zda je možno ho uspořádat v případě již přijatého a platného zákona o restitucích," napsal ČTK. Dodal, že prioritou strany je snížení dopadů restitucí na státní rozpočet a zabránění vydávání majetku, na který církve nemají nárok.

Právní analýzu, která jasně řekne, co je možné v restitucích změnit, požaduje také Tejc, který by se však referenda v této věci rozhodně nebál. Zároveň má ale za to, že daleko rychlejší a efektivnější by byla změna příslušného zákona.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…