Odborník: Můžeme si o současném Rusku myslet cokoliv, ale blázni tam u moci nejsou

09.07.2016 20:55

Především o dvou podmínkách, za kterých by se měla Evropa bát Ruska, mluvil v internetové televizi DVTV rusista a překladatel Milan Dvořák.

Odborník: Můžeme si o současném Rusku myslet cokoliv, ale blázni tam u moci nejsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Rusko je podle něj především složitá země. Donedávna Rusku ubývalo obyvatel, teď se tento pokles stabilizoval. Ale rozhodně má obyvatel méně, než když vzniklo samostatné Rusko bez svazových republik.

V Rusku existují síly, které by si představovaly, že by obnovily socialistický tábor a RVHP a Varšavskou smlouvu, i když v současné době to je a i nadlouho bude nereálné.

Celé video je ZDE

Když bude Evropa jednotná, Ruska se bát nemusí

Dvořák odpovídal také na otázku, zda by se měla Evropa Ruska bát. „Kdyby se chtěla rozejít na jednotlivé soupeřící státy, tak ano. Pevně doufám, že odchod Velké Británie nebude znamenat úplný rozpad EU, i když samozřejmě v mnoha zemích, včetně naší, se vyskytují nacionalisté a populisté, kteří štvou proti Bruselu a proti EU. Tvrdím, že pokud bude Evropa alespoň jakžtakž jednotná, tak myslím že se nemusí Ruska bát,“ uvedl.

Druhá podmínka, kdy bychom se podle Dvořáka Ruska museli bát, by bylo, kdyby se v Rusku dostali k moci „opravdoví blázni“. „Cokoliv si myslíme o dnešním ruském vedení, tak blázni tam zatím u moci nejsou,“ prohlásil.

Blázni v ruském kontextu prý jsou ti, kdo by byli ochotni skutečně použít velký zbrojní potenciál k prosazování určitých, pravděpodobně nacionalistických cílů. „On je v omezené míře používán, ale zatím si Rusko dávalo pozor, aby se čelně nesrazilo naplno se Západem,“ podotkl Dvořák.

Začne budovat NATO v Pobaltí rozsáhlou vojenskou infrastrukturu?

Podle Rusů měli západní státníci Gorbačovovi a Ševardnadzemu v 90. roce ústně slíbit, že NATO se nebude rozšiřovat. „Ti, kteří Gorbačova a někdejší vedení Sovětského svazu ostře kritizují, tak říkají, že jsou to hlupáci, kteří si to někde nenechali dát na papíře s podpisy. Od té doby se NATO neustále rozšiřuje a blíží se stále více k ruským hranicím. Takový je ruský pohled,“ uvedl Dvořák.

Na druhou stranu, zejména politické vedení Polska a tří pobaltských států vítají, že na jejich území budou nastálo rozmístěny čtyři vojenské prapory sil NATO. „Čtyři prapory samozřejmě z vojenského hlediska není nic moc. Rusové ovšem tvrdí, a to si počkejme, jak to bude, že zároveň s rozmístěním těch praporů se začne budovat infrastruktura – letiště, zbraňové sklady, radarová zařízení jako součást protiraketové obrany a že tam vznikne infrastruktura, která bude připravena přijmout mnohem větší síly, než čtyři prapory,“ upozornil na ruské obavy.

Nevím, jak by liberálové dokázali udržet Rusko pohromadě

Poukázal také na fakt, že Rusko tradičně věřilo ve vládu silné ruky. Když došlo v 90. letech po konci Sovětského svazu k jisté liberalizaci a demokratizaci, tak to skončilo rozkradením ruského hospodářství, tím, že bandité po sobě stříleli na ulici. Sám by v takové společnosti žít nechtěl, ale Rusko prostě slyší na vládu pevné ruky. „A liberálové, kteří tam nadále jsou, jenom nemají takové možnosti projevu, tak nevím, jak by byli schopni tu rozsáhlou, často velice rozporuplnou zemi udržet pohromadě. Proto právě milovníci státnosti a různí nacionalisté mají v tuto chvíli zřejmě navrch,“ dodal rusista Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…