Odborník: Na volby se mohou těšit komunisté a lidovci. Účast bude malá

25.09.2013 7:42

Přesně třicet dnů zbývá do předčasných voleb. Kampaň stran probíhá zrychleně a lidé se musí v krátké době seznámit s nabídkou politických stran a rozhodnout se, jestli vůbec půjdou volit. Odborník na veřejné mínění, sociolog Jan Herzmann, nevěří ve vysokou volební účast, jak předpovídají některé průzkumy.

Odborník: Na volby se mohou těšit komunisté a lidovci. Účast bude malá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

"Jsou tu průzkumy různých agentur, kde se k účasti ve volbách hlásí mezi 64 a 71 procenty. To považuji za nerealistické. Naproti tomu ti, kdo se snaží o volební modely, tak ukazují, že by účast mohla být tak 55 procent. To by spadalo do trendu dlouhodobého poklesu. Ale je otázka, jestli se v závěru kampaně nestane něco, co by s tím mohlo pohnout," říká Jan Herzmann v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Podle sociologa je možné, že se některým z nových subjektů podaří aktivizovat dřívější nevoliče. Na druhé straně ale může volební účast snížit nějaký skandál. "Rozhodně častěji přijdou lidé vzdělanější jako vždycky, přijde spíše starší generace jako vždycky a s největší pravděpodobností přijdou voliči těch tradičních stran s pevným elektorátem, což je na jedné straně KSČM a na druhé straně KDU-ČSL," dodává.

Hrozí modifikace Ústavy

Herzmann vidí paralelu s volbami v roce 2010, a to v poptávce po nových subjektech, které "zatočí" s těmi starými politiky. "Tenhle bianco šek inkasovaly v roce 2010 Věci veřejné a teď to vypadá, že se o něj podělí ANO s hnutím Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Dalo by se říct, že lidé jsou nepoučitelní," říká znalec veřejného mínění.

Naopak úplně novou skutečností je, že s největší pravděpodobností bude hlavní otázkou těchto voleb, zda levice získá nebo nezíská ústavní většinu. "Pokud by ji ve sněmovně měla, tak protože má levicového prezidenta a protože má levicový Senát, tak by se otevřel prostor k dalekosáhlým modifikacím Ústavy," upozorňuje sociolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…