Odborník promluvil? Ivan Pilip v ČT předpověděl další vývoj na Kubě

28.11.2016 12:10

K situaci na Kubě po smrti bývalého vůdce Fidela Castra se v dopoledním vysílání České televize vyjádřil bývalý poslanec Ivan Pilip. Ten byl v roce 2001 v kubánském vězení za to, že se údajně sešel s kubánskou opozicí.

Odborník promluvil? Ivan Pilip v ČT předpověděl další vývoj na Kubě
Foto: commons.wikimedia.org/Volker Hüttig
Popisek: Fidel Castro v davu v roce 2005

Podle Pilipa byl Fidel Castro zosobněním toho, co se na Kubě posledních šedesát let dělo. „Z tohoto pohledu nějaký posun k reformám nastat může,“ myslí si.

Na druhou stranu je to jiná situace, než kdyby zemřel třeba před patnácti lety, kdy kubánský systém nebyl připraven na změnu řízení státu bez Fidela Castra. „Nebyla připravena nová struktura řízení a lidé za ním, to by možná vedlo k rychlejším změnám,“ myslí si Pilip.

Předpokládá, že změny na Kubě budou i nadále pomalé.

Po oteplení vztahů s Amerikou po návštěvě Obamy sice došlo k drobným změnám, například k otevření ambasády USA. Situace opozičních představitelů, případně běžných lidí, kteří by chtěli něco kritizovat nebo kandidovat do voleb, se ale zatím nijak nezměnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…