Odborník promluvil o hrozbě, která může otřást samotnými základy ODS

22.07.2013 19:45

Politolog Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz komentoval současnou kauzu Nagyová a situaci ODS. Podle něho je klidně možné, že právě propuštění budou brzy opět zatčeni. A velkým nebezpečím pro ODS mohou být výpovědi „kmotrů“.

Odborník promluvil o hrozbě, která může otřást samotnými základy ODS
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

„V tomto případu zatím není jasné vůbec nic. Možná se znova dožijeme i zatčení Petra Tluchoře a jeho kolegů. Kriminalisté i vrchní státní zástupce Ivo Ištvan jasně několikrát prohlásili, že mají důkazy o tom, že jednání o trafikách probíhalo i mimo území Poslanecké sněmovny,“ říká politolog.

O jaké důkazy jde, však není jasné. „Mohou to být fotografie ze sledování nebo třeba nahrávky z odposlechů. Pokud to tak skutečně je, tak rozhodnutí Nejvyššího soudu zmíněným třem exposlancům nepomůže. To se totiž vztahuje pouze na aktivity v Parlamentu. Osobně se domnívám, že vyšetřovatelé netrpí nedostatkem důkazů. Spíše jich nasbírali takové množství, že teď mají problém je všechny v krátké době vytěžit," myslí si Zbořil.

„Kmotři“ mohou začít spolupracovat s policií

A dodává, že pro ODS jsou potenciální hrozbou „kmotři“. Pokud se začnou cítit ohrožení, mohou začít spolupracovat s policií, aby se zachránili. „Je třeba si uvědomit, že kmotři jsou skupinou velmi zvláštních osob, které se řídí svojí vlastní morálkou. Oni nemilují žádnou politickou stranu, se kterou spolupracují. Jejich jediným cílem je zisk. Jakmile promluví pan Janoušek nebo Rittig, může se ODS otřást až v samotných základech.“

Právě občanským demokratům prý hrozí bezprostřední nebezpečí zániku. „Zatím tato strana dělá všechno proto, aby se tento pochmurný scénář naplnil. Navíc ODS aktuálně devastují hysterické výstupy jejího bývalého předsedy a expremiéra Petra Nečase, které ODS ubírají další ze zbytku sympatizantů," uzavřel Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…