Odborník varuje, co také může způsobit oslabení rublu

18.12.2014 14:54

Strmý pád ruské měny podle analytika Karla Svobody provází panika, kterou Kreml potřebuje uklidnit. Pád vlády prý není zatím pravděpodobný. Ale v rozhovoru pro Lidovky.cz varuje odborník na postsovětský prostor před dalším utužováním režimu v Rusku.

Odborník varuje, co také může způsobit oslabení rublu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Moskva v noci a vánoční výzdobě

Občané Ruska propadají panice a s pádem rublu prý všichni běží pro dolary a rubly nikdo nenakupuje. Nyní je podle analytika v prvé řadě nutné tu paniku zažehnat a obyvatele uklidnit. Podle Karla Svobody se Putin ještě stále těší velké důvěře. „Jak moc věří Rusové své vládě, toť otázka. Nicméně, aspoň zatím, věří svému prezidentovi. Ruské vedení potřebuje vystupovat klidně a sebevědomě. Může se pochopitelně stát, že Putin vládu vymění, ale z mého pohledu by to nebyl moc logický krok – tím by stávající paniku ještě podpořil. Jakékoli personální změny na nejvyšších postech by trhům daly ještě větší signál, že panika vládne i v samotném ruském vedení, že vláda jedná pod tlakem emocí a můžeme se od ní dočkat prakticky čehokoli,“ myslí si Svoboda.

Koho by se personální změny mohly týkat? „Zodpovědnost za stávající situaci nesou především premiér, ministr financí a šéf centrální banky, čili Dmitrij Medveděv, Anton Siluanov a Elvira Nabiullina. Tato trojice je nyní nejohroženější,“ říká specialista. Výměny prý mohou nastat i ve státních korporacích. „Nic z toho však v dohledné době nepředpokládám, ačkoli úplně vyloučit to samozřejmě nejde,“ popisuje analytik.

Spíš než k liberalizaci dojde k utužení režimu

„Zprávy zpoza zdí Kremlu jsou, jak tomu obvykle bývá, kusé. Na druhou stranu ty osoby, které jsem jmenoval, tedy hlavně Medveděv a Nabiullina, jsou považovány za představitele liberálnějšího křídla režimu. Pokud budou tito lidé vyměněni, dá se očekávat posílení silového křídla. Bude to další krok na cestě k silovému řešení, protizápadní a mobilizační rétorika bude ještě hlasitější. Nečekám, že by Vladimir Putin došel k názoru, že jsou nutné nějaké liberální reformy a návrat ke kurzu, který sledoval v letech 2000–2003,“ domnívá se Svoboda

Svůj názor podpořil příkladem.  „Podívejme se na případ dlouholetého a dnes už bývalého ministra financí Alexeje Kudrina. To, co se teď děje, kritizuje, sice opatrně, ale přesto – a už je pomalu posouván do skupiny „nepřátel režimu“ jako Andrej Illarionov či Alexej Navalnyj. Jiné spekulace ale mluví o tom, že by se právě Kudrin mohl stát premiérem. Obávám se však, že spíše než liberalizace čeká Rusko další utahování šroubů. Pod heslem obrany proti vnějšímu tlaku se režim může utužit a být ještě rigidnější, aby udržel lidi pod kontrolou a zabránil občanským nepokojům, které by ho ohrozily,“ řekl Lidovkám.cz Svoboda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…