Odborný výprask Zaorálkovi: Rusko? Problém je jinde. Máte neschopné ajťáky, bůhví, kolik průšvihů tam ještě máte

01.02.2017 6:31

K útoku hackerů na e-mailové účty ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), jeho náměstků a dalších lidí z rezortu se vyjádřil bývalý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). Pro server Aktuálně.cz uvedl, že pokud prokazatelně útočili ruští hackeři, měl by Zaorálek důrazně protestovat. Své však řekl i odborník na elektronickou bezpečnost.

Odborný výprask Zaorálkovi: Rusko? Problém je jinde. Máte neschopné ajťáky, bůhví, kolik průšvihů tam ještě máte
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

To, že by za útokem mohlo stát Rusko, naznačil Zaorálek na včerejší tiskové konferenci, kdy uvedl, že charakter připomínal útok, jenž byl veden proti Demokratické straně v USA. „Pokud má důkazy, měl by důrazně protestovat, a sice velice důrazně. Ovšem vím, že je to těžké dokázat,“ zareagoval na tuto zprávu Schwarzenberg. Podle něj jsou nyní takovéto útoky velká móda. „Asi se musíme smířit s tím, že s tím budeme bojovat,“ uvedl.

Podle odborníka na elektronickou bezpečnost Michala Altaira Valáška nebude útočník téměř jistě nikdy odhalen. „To se u kybernetických útoků povede málokdy a už vůbec ne s jistotou,“ podotkl s tím, že výmluva na cizí státy je velice populární a může, a nemusí být pravdivá.

Původní text ZDE

Zároveň odmítl výmluvu na složité metody hackerů a celý problém vnímá pravděpodobně v lidském sektoru. Jak však dodal, spojení sofistikovaný kybernetický útok zní lépe než to, že by úředníci měli slabá hesla a ještě ke všemu klikali na každou pitomost, co jim přijde e-mailem.

Zkritizoval všaké také IT techniky ministerstva. „Pokud ministerstvu trvalo několik měsíců, než na to přišlo, má neschopné ajťáky a nefunkční bezpečnostní mechanismy a je otázka, o jakých průšvizích zatím ještě nevědí,“ dodal bez skrupulí.

 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…