Odbory DPP vyhlásily stávkovou pohotovost. Chtějí zpátky Ďuriše.

19.05.2016 13:20

Odboráři pražského dopravního podniku (DPP) vyhlásili stávkovou pohotovost. Důvodem je odvolání generálního ředitele Jaroslava Ďuriše. ČTK to řekl prezident odborů Jiří Obitko. Odboráři se sešli na mimořádném jednání, znepokojila je možná destabilizace podniku. Ďuriše dnes odvolalo představenstvo firmy na doporučení dozorčí rady. Společně s ním skončila v DPP také ekonomická ředitelka Magdalena Češková. Vedením DPP je pověřen dopravní ředitel DPP Ladislav Urbánek, v představenstvu Ďuriše nahradil Martin Gellar z České pošty.

Odbory DPP vyhlásily stávkovou pohotovost. Chtějí zpátky Ďuriše.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš

Je to varování, aby stávka nepřišla z čistého nebe, kdyby se objevily kroky k destabilizaci, řekl Obitko. Stávková pohotovost je časově neomezená. "Jakmile budou relevantně zodpovězeny všechny naše dotazy, pak ji samozřejmě ukončíme," řekl.

V současné době si podle něj odboráři začali plánovat řadu schůzek s vedením včetně nového předsedy představenstva nebo náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD).

Odboráři se dnes dopoledne mimořádně sešli poté, co se ve středu stal Gillar předsedou představenstva, které dnes Ďuriše odvolalo. Kromě něj odvolalo také dnes bývalou ekonomickou ředitelku Magdalenu Češkovou. Dozorčí rada to zdůvodnila nesouhlasem se směřováním DPP. Spolu s Gillarem je novým členem představenstva firmy technický ředitel Jan Šurovský. Češkovou pak na postu ředitelky nahradí dosavadní vedoucí odboru účetnictví Marek Polický.

DPP je největší městskou firmou a zaměstnává asi 10.000 lidí. Společnost provozuje tři linky metra o celkové délce 59,4 kilometru, dále 539,8 kilometru tramvajových tratí a 1798 kilometrů autobusových linek. Praha jeho fungování dotuje více než 11 miliardami ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…