Odbory chtějí přidání pro úředníky státní služby mezi 10 a 25 procenty

02.02.2015 20:15

Odbory chtějí jednat o přidání pro úředníky ve státní službě o částku mezi deseti a 25 procenty. Novinářům to dnes řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) se zvýšení platů bude odvíjet od náročnosti práce. Na kritériích nyní její úřad s vnitrem pracuje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se kloní k růstu o deset procent. Ministerstvo práce propočítalo čtyři varianty přidání - o pět, deset, 15 a 25 procent.

Odbory chtějí přidání pro úředníky státní služby mezi 10 a 25 procenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

"My si umíme představit, že budeme hledat dohodu mezi 25 a mezi deseti procenty. Připomínáme, co se zaměstnancům ve státní službě slibovalo v době, než byl služební zákon přijat. Není to vůči nim fér, protože jim byla odebrána práva, která mají zaměstnanci podle zákoníku práce," uvedl Středula. Přiznal, že se odborům nynější situace ale hodí a vítají ji. Nastavení odměňování totiž po Česku žádá Evropská komise. 
    
Služební zákon by se měl týkat asi 61.000 úředníků. Ti mimo jiné budou muset poslechnout a nechat se přeložit do jiného města či jet na služební cestu. Neměli by také být ve vedení a v radách firem. 
    
Proti plošnému přidávání se staví ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Spíš začneme s dorovnáváním, někteří (lidé ve státní správě) mají dvakrát víc než jiní za stejný job," uvedl Babiš na svém Twitteru. České televizi pak řekl, že si neumí představit, že by v soukromém sektoru zaměstnanci "dostali definitivu" a ještě jim k tomu někdo navyšoval plat. 
    
Podle Středuly jsou za velkými rozdíly v platech problémy z minulosti a to, "že se do státní správy přijímali podržtaškové, milenky a političtí prominenti". Citoval tak šéfa odborového svazu státních orgánů a organizací Jana Rovenského. "To je důvod toho, proč máme ve státní správě takové problémy. Běžní zaměstnanci zdaleka nemají takové příjmy, o nichž se hovoří," dodal Středula. 

Podle Marksové koalice nyní diskutuje o tom, jak se liší situace a náročnost práce úředníků spadajících pod služební zákon a těch spadajících pod zákoník práce. "Od toho se bude odvíjet případné navýšení," uvedla ministryně. Podle deníku MF Dnes upřednostňuje variantu s růstem o 25 procent. Marksová dnes popřela, že by plošný růst o čtvrtinu prosazovala. Dodala, že její úřad spolu s Ministerstvem vnitra připravuje "maximálně transparentní způsob odměňování". Osobní příplatek by se měl stanovit podle daných kritérií a výkonnosti. 

Odboráři chtějí s politiky o přidání pro úředníky ve státní službě jednat. Lídři koaličních stran by se podle Středuly měli s předáky setkat 10. února ve sněmovně. Problému by se mohl dotknout i tým politiků a expertů, který se v úterý má sejít kvůli doplacení platů, jež nařídil Nejvyšší soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…