Odbory o hospodářství: Pořád jsme na dně

16.08.2013 9:09

Tento týden zveřejnil Český statistický úřad předběžné odhady o vývoji hrubého domácího produktu. V těch optimisté spatřují cestu z recese. Odbory ale varují, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Česká ekonomika se podle nich dosud potácí na recesním dně, co prý hůř, konce této nejdelší krize v novodobé historii prý zatím nevidět.

Odbory o hospodářství: Pořád jsme na dně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Pokud by skutečně čísla zveřejněná statistiky znamenala výhled na lepší časy, radost by z toho měly přirozeně především odbory, uvedla Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Píše o tom server Prvnízprávy.cz.

"Bohužel, podrobnější pohled na předběžně odhadnutá čtvrtletní statistická data jak o HDP, ale také na poslední data o vývoji v klíčových odvětvích jakými jsou průmysl a stavebnictví či v zahraničním obchodě, nebo na skomírající poptávku domácností, na důsledky tlumení vládních investičních výdajů, narůstající zpoždění v čerpání evropských dotací apod., nás bohužel vybízí k velké střízlivosti,“ konstatovaly odbory.

Jedna vlaštovka jaro nedělá

Nelze totiž prý přehlížet tu část zprávy ČSÚ, která uvádí, že HDP byl ve srovnání s druhým čtvrtletím minulého roku podle běžného odhadu meziročně o 1,2 procenta nižší. Bohužel se tak prý zatím potvrzuje odhad odborů, že celoročně letos bude HDP proti loňsku nižší o více než jedno procento. Odbory upozorňují, že nelze vyvozovat závěry jen na základě relativních přírůstků nebo úbytků.

"Jinými slovy – česká ekonomika se dosud pořád potácí na recesním dně, a co hůř: Konce této nejdelší krize v novodobé české historii zatím nevidět – jedna vlaštovka ještě jaro nedělá,“ dodala ČMKOS s tím, že je nutný společný tlak na vládu, aby připravila realistické zhodnocení současného stavu české ekonomiky a navrhla kroky, které povedou k obnovení trvale udržitelného ekonomického růstu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…