Odbory o platech: My jsme kreativní

25.06.2015 19:50

Odbory netrvají pro příští rok na růstu platů ve veřejném sektoru o pět procent, pokud by se přidávalo už letos. Spokojily by se s menším zvýšením, ale o několik měsíců dřív. Novinářům to po jednání se zástupci ministerstev práce a financí řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Odbory o platech: My jsme kreativní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

 S přidáním tří procent peněz na platy pro příští rok, jak se dohodla koalice, odboráři nesouhlasí. Podle náměstka ministryně práce Petra Šimerky jsou na stole všechny varianty, ministerstvo financí nyní možnosti propočítá.

My jsme kreativní

Koalice se koncem dubna při jednání o konvergenčním programu dohodla na schodku rozpočtu pro příští rok, a tedy i tříprocentním růstu objemu peněz na platy. Odbory nesouhlasí a žádají víc. Vadí jim i to, že s nimi o přidání předem nikdo nejednal. Středula dnes neřekl, o kolik a od kdy by platy podle představ odborů měly přesně růst.

"My jsme kreativní. Třeba už v srpnu, nám to nevadí. Hledáme řešení, které by neznamenalo změnu objemu financí v roce 2016, ale už letos," uvedl předák. Dodal, že rozpočet se teď vyvíjí pozitivně a zdroje by v něm letos být mohly. Čím dřív se podle něj s přidáním začne, tím objem peněz může být měsíčně menší.

Podle náměstka Šimerky odbory přednesly zástupcům resortů práce a financí dnes konkrétní požadavky, takže se pozice vyjasnily. "Dohodli jsme se na dalším postupu jednak pokud jde o předpokládaný objem platových prostředků na příští rok, jednak pokud jde o termín, kdy by se peníze měly rozdělit," uvedl Šimerka. Konkrétní suma, která by měla do platů plynout, ale podle něj stanovena není.

S variantami se seznámí ministr financí, ministryně práce a premiér.

Jednou z věcí, která je také ve hře, je rozdělení peněz - do tarifů či jinak. Středula zmínil i "dvě komplikace" - přidání ve státní službě a ve zdravotnictví, které se financuje ze zdravotního pojištění. Taková situace se řešila už loni. Úředníci a další pracovníci dostali přidáno od listopadu, zdravotníci pak od ledna o něco víc.

Pokud by se přidávalo už letos, musela by se podle Šimerky "provést určitá změna" ve schváleném rozpočtu. "Všechny varianty se na ministerstvu financí propočtou. To, co bude únosné, se dá na stůl a bude se o tom diskutovat," uvedl náměstek.

S variantami se seznámí ministr financí, ministryně práce a premiér. Podle jejich stanoviska budou pak jednání pokračovat. Odbory nejsou se systémem odměňování ve veřejném sektoru spokojeny. Podle nich v něm byly v posledních dvou desetiletích velké zásahy. Se zástupci ministerstva práce budou odboráři jednat o možných změnách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…