Odbory požadují zvýšení minimální mzdy na 11 500 korun. Od příštího roku

21.01.2016 14:21

Odbory budou požadovat zvýšení minimální mzdy nejméně na úroveň 11 500 korun od 1. ledna příštího roku. Prvním důvodem je velmi dobrý výkon ekonomiky. A druhým to, že vláda má v programovém prohlášení dosáhnout 40 procent průměrné mzdy a toto přesně vyhovuje tomuto propočtu při navýšení průměrného výdělku, řekl dnes ČTK v Plzni předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Nová minimální mzda by tak byla vyšší než hranice chudoby i sociální dávky. Současná minimální mzda je od ledna 9900 korun, meziročně je tak o 700 korun vyšší.

Odbory požadují zvýšení minimální mzdy na 11 500 korun. Od příštího roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Odbory stále něco chtějí. Budeme to řešit v rámci tripartity,“ řekl novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Bylo by to jen zvýšení nad hranici chudoby

„Není to ani nic, co by mělo ohrozit firmy,“ uvedl Středula. Podle něj by to byla velmi dobrá zpráva pro občany, kteří se pohybují kolem hranice minimální mzdy. „Taková úroveň se dostane poprvé mírně nad hranici chudoby pro jednotlivce, která je 9901 korun v čistém vyjádření,“ uvedl předseda. ČMKOS podle něj spolu se členy vlády, kteří jsou tomu nakloněni, směřuje k tomu, aby se odpoutala cena práce od výše sociálních dávek. „Sice to ještě nezabezpečí úplně tento ideál, ale dále to poroste,“ uvedl. Díky současné vládě mohou zaměstnavatelé předvídat pohyb minimální mzdy.

Podle Středuly je odbory požadovaná suma 11 500 korun o zhruba 500 korun vyšší, než uvedl před nedávnem premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Chceme ale, aby minimální mzda byla vyšší než sociální dávky, protože jinak se nestane práce zajímavější,“ uvedl.

S požadavkem na vyšší minimální mzdu přijdou odbory už na začátku druhého čtvrtletí letošního roku, ale Středula to řekl ČTK už dnes kvůli tomu, že už někteří politici přicházejí se svými návrhy. „Očekáváme nyní reakci zaměstnavatelů v tom smyslu, že je to vysoké. Pokud ale umí předvídat, jak poroste průměrný výdělek, a ví, že vláda říká, že chce dosáhnout 40procentního podílu k průměrné mzdě, tak je to opravdu jen trojčlenka, aby si to spočítali,“ řekl.

V Německu je minimální mzda 43 tisíc Kč, na Slovensku 11 tisíc Kč

Podle Středuly je od ledna na Slovensku minimální mzda 405 eur (11 000 Kč), v ČR je 360 eur. „V podílu k průměrné mzdě jsme na tom úplně nejhůř ze všech (zemí eurozóny),“ uvedl Středula. V sousedním Německu je minimální mzda 1580 eur (43 000 Kč). Podle Středuly má ČR produktivitu práce na úrovni 62 procent Německa, ale mzdy jen třetinové. „Takže tady je obrovský prostor pro možnost navyšování mzdy,“ dodal.

Vyšší mzdy podpoří podle Středuly zaměstnanost a pomohou krajům, které získají více peněz z daní a mohou více investovat do zdravotnictví, sociální péče a školství. Vyšší minimální mzda než sociální dávky také přivede více nezaměstnaných do pracovního procesu. „I v Plzeňském kraji v mnoha případech lidé neakceptují nabídku na práci také kvůli tomu, že nabízená cena práce je velmi nízká,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …