Odbory vyzvaly Babiše, aby neblokoval poštovní novelu

11.05.2015 21:32

Zástupci poštovních odborů dnes vyzvali ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby neblokoval přijetí návrhu novely poštovního zákona. Chtějí tak zabránit masovému propouštění na České poště. Pod otevřený dopis se podepsalo přes 8500 zaměstnanců pošty, tedy více než čtvrtina všech pracovníků podniku. Po předání dopisu na ministerstvu financí to uvedl předseda Koordinačního odborového výboru České pošty Karel Koukal.

Odbory vyzvaly Babiše, aby neblokoval poštovní novelu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš diskutoval se studenty VŠB-TU Ostrava

Babiš je dnes na setkání ministrů financí Evropské unie v Bruselu, a proto si dopis nemohl převzít. "Nicméně se s dopisem seznámí, až se na ministerstvo financí vrátí," řekl ČTK mluvčí Radek Ležatka. V Bruselu Babiš novinářům řekl, že nátlak prostřednictvím odborů je "klasický systém". Odborářům prý připomene, že pošta nyní za 50 milionů korun chystá marketingový tendr, jehož zrušením by mohla začít šetřit. "Pošta má na účtě 2,3 miliardy korun, za první kvartál zisk 230 milionů, takže není důvod teď dávat České poště peníze," řekl ministr financí. Před několika dny uvedl, že zisk pošty za čtvrtletí činil 150 milionů Kč.

Babiš tvrdí, že pošta má peníze

Podle Babiše není možné dát "bianco šek" poště, která podle Babišova názoru nehospodaří racionálně a transparentně. Zmíněná zakázka na marketingové služby je podle Babiše "šitá na míru" konkrétním firmám, ministr v této souvislosti zmínil také nákup oblečení pro zaměstnance pošty. "Stačí se podívat na zakázky, které byly vypsané od roku 2014 i v rámci různých poradenských, konzultačních, IT systémů," uvedl.

Navrhovaná novela poštovního zákona počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních poštovních služeb, které si stát u ní objednává, bude hradit stát. Podle současné právní úpravy by měl náklady hradit kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu, tedy nejvíc Česká pošta. Babiš ale tvrdí, že pošta je v dobré finanční kondici, a dotaci ze státního rozpočtu nepotřebuje.

Aby pošta zůstala v letošním roce zisková, potřebovala by zhruba půl miliardy korun

Pokud by novela nebyla přijatá, pošta by podle Koukala musela snižovat osobní náklady a redukovat pobočkovou síť. "Snižovat osobní náklady znamená snižovat zaměstnanost, snižovat zaměstnanost znamená propouštět," dodal s tím, že pošta by během deseti let mohla přijít až o 8000 lidí. Pokud novela nebude přijata, odbory podniknou další kroky. "Určitě to nebudou stávky. Určitě to nebudou takové věci, které by ohrozily samotnou existenci pošty," dodal Koukal.

Podle prezidenta jedné z menších odborových organizací na poště, Federace výkonných zaměstnanců ČR, Miroslava Prokopa dopis dostatečně neprojednaly všechny poštovní odborové svazy. "Dle mého osobního názoru se jedná o akci, která v této podobě nebude mít žádný přínos pro zaměstnance. Pouze má posílit pozici vedení České pošty," podotkl.

Aby pošta zůstala v letošním roce zisková, potřebovala by zhruba půl miliardy korun. Loni jí zisk klesl o pětinu na 241 milionů Kč.

Státní podnik Česká pošta patří k největším zaměstnavatelům v zemi a v současnosti v ní pracuje kolem 32.000 lidí. Od roku 1993 propustila kolem 17.000 zaměstnanců. Pošta v současné době provozuje 3200 poboček. Do deseti let ale plánuje čtyři pětiny z nich převést na smluvní partnery v podobě franšíz. Tím chce ušetřit několik set milionů korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…