Odbyli ho, napravte to. Pirk navržen Zemanovi k vyznamenání

14.02.2022 16:08

Prezident Miloš Zeman obdržel návrh na vyznamenání kardiochirurga Jana Pirka. Návrhem na ocenění uznávaného kardiochirurga, který v loňském roce po vzájemné dohodě skončil ve funkci přednosty kardiocentra IKEM, se bude podle kancléře Vratislava Mynáře prezident Miloš Zeman podrobně zabývat. ParlamentníListy.cz mají návrh i odpověď prezidentské kanceláře od navrhovatelky k dispozici.

Odbyli ho, napravte to. Pirk navržen Zemanovi k vyznamenání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Pirk

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33255 lidí

Návrh na Pirkovo vyznamenání prezident přijal od advokátky Jany Zwyrtek Hamplové, která známého kardiochirurga k ocenění navrhuje za jeho přínos kardiochirurgii u nás i po celém světě.

Zwyrtek Hamplová v návrhu prezidentu Zemanovi sdělila, že ji k nominaci Pirka vede osobní zkušenost s Janem Pirkem týkající se rychlé pomoci jejímu manželovi na základě jediné e-mailové prosby.

„Když pan profesor v minulém roce skončil v čele kardiocentra IKEM, bylo pro mne překvapení, jak to bylo náhle, bez patřičných poct, a přiznám se, že jsem očekávala, znaje práci pana profesora i jeho osobně jako člověka, že návrh na státní vyznamenání přijde z řad Poslanecké sněmovny nebo Senátu, nebo bude iniciován lékařskými kruhy, například lékařskou komorou. Avšak doposud se tak patrně nestalo,“ uvedla dále advokátka v dopisu důvody svého návrhu.

Na státní vyznamenání proto Zwyrtek Hamplová Pirka navrhuje za jeho lidské a profesní kvality, záchranu mnoha lidských životů a rozvoj kardiologie a kardiochirurgie u nás.

Prezidentská kancelář v návaznosti na návrh advokátky prostřednictvím dopisu od kancléře Vratislava Mynáře sdělila, že se prezident bude návrhem na ocenění zásluh profesora Pirka „podrobně zabývat“.

V době pandemie profesor Pirk čelil obviněním, že je „antivaxer“ a dokonce se objevila informace, že na kolegiu ministra zdravotnictví zaznívaly návrhy, aby mu byla (společně s docentem Romanem Šmuclerem) odebrána jeho vědecká hodnost. Důvodem byla zejména výzva ke zrušení některých pandemických opatření na podzim 2020, po které Pirkovi v médiích nadávali, že je nezodpovědný.

V loňském roce prezident Miloš Zeman dostal od lidí návrhy na udělení 151 vyznamenání a prezidentská kancelář odpověděla celkem 169 lidem a skupinám osob, od kterých návrhy obdržela. V roce 2020 pak lidé doporučovali ocenit 243 různých osobností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

23:23 „Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

Danuše Nerudová, novopečená členka hnutí STAN, zatížená očekáváními – a Filip Turek jako kandidát Mo…