Odcházející ministr Toman prozradil Moravcovi, kde udělal chybu

07.01.2014 18:32

Miroslav Toman coby ministr zemědělství v demisi tvrdí, že je třeba zpřísnit kontrolu kvality potravin a navýšit pokuty za její porušování. Nevynechal ani otázku případného uzavření chybujících řetězců. Pod větší kontrolou budou i restaurace. Promluvil také o situaci v Lesích ČR a popsal, jak těžkou situaci bude mít budoucí vláda. V závěru hovořil o pokutě za IT zakázky pro resort zemědělství.

Odcházející ministr Toman prozradil Moravcovi, kde udělal chybu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman v úterních Impulsech na Rádiu Impuls prozradil, že považuje za chybu, že nejmenoval nového šéfa Lesů ČR hned po svém nástupu. Komise prý ministrovi doporučila, aby ve vedení podniku pokračoval Michal Gaube. Definitivní slovo by však teď podle Tomana už měl říci nový ministr zemědělství.

Zavřít chybující řetězec není snadné

„Prověřil jsem si činnost Michala Gaubeho, pod jeho vedením nedošlo k žádnému pochybení, naopak, Lesy ČR se pod jeho vedením vrací do zisku. Ale nejsem rozhodnut, že pana Gaubeho jmenuji, protože tuto věc musím probrat se svým nástupcem a s koalicí,“ prohlásil Toman.  Budoucí koalice by měla rozhodnout o stabilizaci českých lesů, až budou uzavřeny církevní restituce. Vláda to podle Tomana bude mít poměrně těžkou práci, když bude chtít, aby se na zakázkách v lesnictví podílely i menší firmy. Velké zakázky bude třeba rozdělit na menší.

Následně se věnoval také kvalitě českých potravin. Prohlásil, že je třeba zvýšit pokuty pro ty řetězce, které prodávají nekvalitní potraviny. Je také třeba lépe informovat spotřebitele o tom, ve kterých konkrétních prodejnách se to děje. K razantnějším krokům bude ale třeba i podpora politiků. „Ono není tak úplně jednoduché zavřít velké řetězce,“ poznamenal Toman.

Ve stravovacích zařízeních by pak měla být kontrolována kvalita potravin, ze kterých se připravují pokrmy. A to lépe ohodnotí odborníci ze Zemědělské a potravinářské inspekce. Hygienici by hodnotili jiné věci a zůstali by podřízeni Ministerstvu zemědělství.

Podpora domácích zpracovatelů a pokuta za IT zakázky

Toman v pořadu poukázal také na to, že se mu podařilo získat více peněz pro resort v příštím roce a tyto budou využity např. na podporu chovatelů prasat. A pokud nebude nová vláda měnit nově nastavené podmínky, podmínky by se v této oblasti mohly zlepšit za pět až sedm let. Toman však upozorňuje, že zároveň musíme podpořit české zpracovatele masa, abychom si naše prasata nedováželi zpracované ze zahraničí.

Ministerstvo zemědělství se v této době také potýká s rozhodnutím Nejvyššího kontrolního úřadu, který resortu zemědělství uložil půlmiliardovou pokutu za IT zakázky. Toman ale kategoricky prohlašuje, že tyto peníze nezaplatí a ministerstvo je připraveno i na soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…