Odcházím, potvrdila na Hradě Valachová. Schůzka se Zemanem nic nezměnila

19.06.2017 16:38

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) trvá na své demisi a prezident Miloš Zeman ji přijal. Valachová to dnes řekla novinářům po schůzce se Zemanem. Prezident se podle ní v úterý sejde s jejím dosavadním náměstkem Stanislavem Štechem a ve středu by ho měl jmenovat do ministerské funkce. Zprávu přinesla ČTK.

Odcházím, potvrdila na Hradě Valachová. Schůzka se Zemanem nic nezměnila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Valachová původně chtěla odejít k 31. květnu. Demisi se rozhodla podat kvůli kauze s podezřením na zneužití dotací na sport, v níž je mezi podezřelými její náměstkyně Simona Kratochvílová. Zeman s odchodem ministryně nesouhlasí, rozmlouval jí ho a dával jí čas na rozmyšlenou. Ten jí chtěl původně poskytnout do svého návratu z cesty do Asie, tedy do 10. června, poté lhůtu o týden prodloužil.

Dnes Zeman pozval Valachovou na Hrad, aby mu sdělila své rozhodnutí. „Pan prezident mě rozhodně nějak násilně nepřemlouval, nicméně zrekapituloval tu výzvu k přemýšlení a potom vyslechl moje stanovisko a rozhodnutí, že demisi nestahuji a demise platí. Myslím si, že pokud se učiní politické rozhodnutí, tak byť to možná člověka lidsky nebo profesně bolí, tak je na místě, aby si za ním politik stál,“ řekla ministryně.

Valachová také potvrdila, že se Zeman v úterý sejde se Štechem, kterého by poté měl jmenovat ministrem. „Ve středu by mělo dojít k výměně,"“ uvedla Valachová.

Valachová se rozhodla rezignovat kvůli možnému zneužití sportovních dotací, ze kterého je podezřelá i její náměstkyně Kratochvílová. Policie Kratochvílovou viní z toho, že se v minulosti domlouvala s tehdejším šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…