Odchod Británie z EU: Ještě horší čísla pro Brusel

13.06.2016 9:47

Čím více se blíží britské referendum o Evropské unii, tím větší získává mezi voliči podporu brexit. Podle aktuálního průzkumu společnosti Opinium ztrácí Cameronův tábor na Johnsona, Farage a spol. již propastných devatenáct procent.

Odchod Británie z EU: Ještě horší čísla pro Brusel
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Jde již o několikátý průzkum veřejného mínění za sebou, který favorizuje variantu odchodu Velké Británie z Evropské unie. Pro brexit se vyjádřilo 52 % oslovených respondentů, zatímco pro setrvání země v EU pouze 33 %, což představuje doposud největší rozdíl mezi oběma tábory. Ale již v pátečním průzkumu publikovaném levicovým britským deníkem Independent činil rozdíl ve prospěch brexitu deset procent.

Premiér Cameron se však ještě může utěšovat tím, že patnáct procent voličů je zatím stále nerozhodnutých a stoupající akcie pro brexit zaktivizují příznivce Evropské unie, kteří by jinak volit nešli. Jak uvádí britský deník Express, 39 % příznivců brexitu se nicméně domnívá, že by měla Velká Británie uzavřít s EU obchodní dohodu. Ta by měla z jejich pohledu fungovat přibližně jako dohoda mezi Spojenými státy, Kanadou a Mexikem.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Dalších 13 % voličů připouští, že by akceptovalo opětovné členství Velké Británie v Evropském sdružení volného obchodu (EFTA), které země opustila při svém vstupu do EHS v roce 1973. „Voliči v této souvislosti obecně hovoří o volném trhu a volném pohybu pracovních sil. Ovšem s tím, že by měla Velká Británie větší kontrolu nad stanovenými pravidly fungování,“ píše britský deník o výsledcích průzkumu, který zadal think-tank Bruges Group.

Jak uvádí šéf Bruges Group Robert Oulds, je důležité akcentovat skutečnost, že i po odchodu Velké Británie z EU bude mít země mnoho možností, jak obchodovat s ostatními státy kontinentu. „Nové výsledky průzkumu ukazují, že většina voličů preferuje ekonomické než politické dohody s Evropskou unií. A to včetně těch voličů, kteří budou hlasovat pro setrvání v EU. Zkrátka a dobře, můžeme mít více demokracie a mít se lépe i po vystoupení z EU s tím, že uzavřeme dohodu o volném obchodu.“

Podle Ouldse je třeba připomenout, že Cameron před třemi lety v jednom ze svých projevů v podstatě nepřímo horoval pro opětovný vstup do EFTA. „Byl by to po brexitu dobrý začátek, protože by vše mohlo být uzavřeno velmi rychle.“ Dnes byl také zveřejněn jiný průzkum v týdeníku Observer, kde však byly výsledky mnohem těsnější. Pro brexit by hlasovalo podle tohoto průzkumu 44 % Britů a proti 42 %. Podíl nerozhodnutých voličů, který činí 13 %, tak přibližně odpovídá předchozím průzkumům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…