Odchod Británie z EU ke konci října? Padesát na padesát, odhadl expert

21.10.2019 21:56

Vedoucí katedry anglofonních studií Metropolitní univerzity Praha Bořivoj Hnízdo v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu popsal, jak by se mohla vyvíjet situace kolem brexitu. V tuto chvíli je to prý 50 na 50, že Velká Británie opustí EU ještě letos 31. října. Za deset dní. Varoval před vypisováním stále nových referend kvůli brexitu.

Odchod Británie z EU ke konci října? Padesát na padesát, odhadl expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Bořivoj Hnízdo konstatoval, že britský premiér je teď v ostrovním království terčem vtipů, protože se v minulosti dušoval, že o další odklad brexitu EU nepožádá, ale nakonec to stejně udělal. A jak vysoká je šance, že Velká Británie opustí evropské společenství? „Ta šance je 50 na 50,“ konstatoval Hnízdo.

Podle odborníka není příliš pravděpodobné, že britský parlament v nejbližších dnech schválí zákony, které by umožnily hladký odchod Británie z EU s dohodou. Přijetí dohody v britském parlamentu však blokovala tzv. irská pojistka. Teď ta smlouva naznačuje, že to bude otázka Severních Irů. Oni si budou moct každé čtyři roky rozhodnout, jestli ta dohoda bude pokračovat, nebo nebude,“ prozradil Hnízdo s tím, že bude tedy záležet na Severních Irech, zda obnoví pevnou hranici s Irskem, či nikoliv.

Host věnoval pozornost i možnosti vypsání dalšího referenda o brexitu. V první řadě Hnízdo varoval, že po prvním referendu bude následovat druhé, pak nespokojenci prosadí vypsání třetího, čtvrtého a je otázka, kde to skončí.

„Další problém je v oprávněnosti toho referenda. Já si nejsem tak úplně jist, zda si obyčejný britský volič přečetl ten dokument, který má asi 530 stránek. A třetí problém je v tom, že by to vlastně změnilo politický systém, protože v momentě, kdy parlament něco neprosadí, tak by vypsal referendum,“ upozornil Hnízdo s tím, že to dosud nebývalo zvykem. Velká Británie byla vzorem zastupitelské demokracie.

Faktem podle Hnízda je, že britská společnost je hluboce rozdělená, ale v tuto chvíli není jisté, že by jeden či druhý tábor získal v dalším referendu přes 50 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…