Odchod Junckera je prý jen otázkou času. Nahradit by ho mohl tento německý politik

09.07.2016 10:53

Odchod šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera z funkce je jen otázkou času, protože hůl už nad ním zlomila i německá kancléřka Angela Merkelová, píše v dnešní Mladé frontě Dnes její komentátor Vojtěch Varyš. Zamýšlí se také nad tím, kdo by mohl Junckera nahradit.

Odchod Junckera je prý jen otázkou času. Nahradit by ho mohl tento německý politik
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Komentátor poukazuje na to, že Jean-Claude Juncker je symbol nehybnosti, nereformovatelnosti a myšlenkové i personální vyčerpanosti Evropské unie. Juncker prý za dva roky v čele Komise skutečně potvrdil ty nejhorší představy, jež se s jeho jménem spojovaly.

U Junckera nejsou výjimkou čtyřdenní víkendy

Hlavní výhodou Junckera prý bylo to, že před evropskými volbami proti němu levicové síly postavily fanatického eurosocialistu Martina Schulze. Ve srovnání s ním je prý Juncker ještě pořád menším zlem, i když, jak uvádí server Politico, u něj nejsou výjimkou čtyřdenní víkendy, mnohatýdenní letní dovolené a ani frekvence jeho zahraničních cest se nedá srovnat s jeho předchůdci.

Že je ohledně Junckera rozhodnuto, podle komentátora naznačily, jako obvykle v této době, hlasy z německé politiky. „A vzhledem k tomu, že kancléřka Angela Merkelová, od níž všichni čekají, že o případném konci Junckera rozhodne, označila vrchního eurokomisaře za ‚součást problému‘, zdají se jeho dny sečteny,“ píše Varyš. Lze prý ale očekávat, že výměna hlavního bruselského byrokrata bude probíhat obezřetně a uskuteční se možná až příští rok.

Nástupce by měl mít charizma

Má-li být Junckerův nástupce člověk, který vrátí EU důvěryhodnost, sympatie občanů a smysluplný program, neměl by se rekrutovat z šedivého úřednictva ani z řad ideologů evropské integrace. „V ideálním případě půjde o politika, který není, jako Juncker nebo Schulz, namočen ve vrcholných patrech evropské pyramidy desítky let. A aby si získal důvěru voličů, měl by mít nějaké charizma,“ píše komentátor.

Budoucí předseda Komise se prý může těžko hledat mezi euroskeptiky, mezi nacionalisty nebo mezi zástupci východních zemí, na něž se v centru EU pohlíží právem s jistou nedůvěrou a které tak za hranice vysílají jen poslušné eurohujery typu vysloužilého polského premiéra Donalda Tuska.

Jediný evropský politik, který má vizi, je Orbán

Komentátor dochází k tomu, že jediný evropský politik, který v posledních měsících projevil razanci a má nějakou vizi, je maďarský premiér Viktor Orbán. „Ten je však v Evropě za satana a Komise spíš zanikne úplně, než by do jejího čela byl jmenován někdo takový,“ myslí si Varyš.

Problém podle něj budou nakonec muset vyřešit Němci, kteří jsou tahounem evropského dění. „Kdyby si do Bruselu šla sednout sama Merkelová, jistě by to Komisi dodalo patřičnou váhu. I ona už je dnes však vnímána spíše jako součást problému, navíc patří mezi ty politiky za zenitem,“ píše komentátor s tím, že nástupcem Junckera by mohl být například německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Ten už dal jasně najevo, že pokud se Komise nezačne činit, budou to muset vzít do ruky národní vlády. „Čímž myslel především tu německou a v první řadě sám sebe?“ ptá se závěrem komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…