Odchod Karla Schwarzenberga, možná již brzy. Téma pro dnešní noviny

20.07.2015 6:50

TOP 09 bez Karla Schwarzenberga. Tuto možnost musí straníci připouštět, ale zatím není jasné, zda na podzimním volebním sněmu dojde skutečně k přeskupení sil. Strana totiž řeší, zda si bez knížete poradí. Schwarzenberg je totiž se stranou spojen od jejího počátku. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny.

Odchod Karla Schwarzenberga, možná již brzy. Téma pro dnešní noviny
Foto: archiv
Popisek: Karel Schwarzenberg

Věk a zdraví Schwarzenberga je největším otazníkem. Zvládne kníže náročnou kampaň před krajskými volbami v roce 2016 a sněmovními o rok později? I tuto otázku straníci řeší. Nejpravděpodobnějším novým předsedou strany by se mohl stát současný předseda poslaneckého klubu a první místopředseda strany Miroslav Kalousek. V čele poslaneckého klubu by jej pak mohl nahradit buď František Laudát nebo Marek Ženíšek, spekulují Hospodářské noviny.

Tuto spekulaci však odmítá samotný Kalousek: "O tom jsem tedy zatím neslyšel. A že by to měla být součást plánu, v němž nahradím Karla Schwarzenberga, to je už úplná pitomost,“ řekl.

V TOP 09 se v současné době řeší dvě možné varianty - podle první Schwarzenberg již skutečně nebude usilovat o post šéfa strany, jím se stane Kalousek, ale Schwarzenberg bude čestný předseda. "Podle druhé varianty si na podzim ještě mandát protáhne, ale před krajskými volbami se ho vzdá a opět se stane čestným předsedou," píší HN.

K tématu se vyjádřil i komentátor Petr Honzejk. "TOP 09 byla majstrštykem v oboru politické alchymie. Propojením vlastností Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga vznikla substance se značnou užitnou hodnotou a nezanedbatelnou oblibou u voličů. Vtip byl v tom, že kladné vlastnosti jednoho potlačovaly záporné druhého. Kalouskova chytrost a aktivita zneviditelnily Schwarzenbergovu únavu a nepilnost. Knížecí charisma překrylo Kalouskovu nedobrou pověst," uvedl.

Nyní jsou podle Honzejka ve hře tři možnosti. Buď lze knížete někým nahradit, což podle něj není příliš možné, neboť v TOP 09 nevyrostla žádná osobnost. Nebo: "Druhou možností je, že to Kalousek vezme sám a pokusí se svou kontroverzní pověst přebít novou rolí. Jenže jeho dosavadní pokusy převtělit se v gurua pravdy a lásky mohly leckomu připadat spíš jako exkurze do oblasti černého humoru," uvedl Honzejk.

A třetí možností dle něj je integrace pravice. Ale ta je také problematická - současná ODS se podle Honzejka chová jako nacionální partaj a spojení s ní by proevropští a programově nexenofobní voliči TOP 09 vydýchávali jen těžko.

"Nepochybně nejlepší český politický alchymista Miroslav Kalousek bude po odchodu Karla Schwarzenberga stát před těžším úkolem než před šesti lety. Není vyloučeno, že se mu podaří opět najít cosi jako politický kámen mudrců. Stejně tak ale může dopadnout jako alchymista Scotta z filmu Císařův pekař. Vyrobí jen leštěnku, která nakonec namydlí schody i jemu samotnému," uzavřel Honzejk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…