Odchod Merkelové: Teď na nás Německo nebude brát ohled, bojí se TOP 09. Z ODS přišla tvrdší slova

30.10.2018 8:31

Německá kancléřka Angela Merkelová včera oznámila, že se již nebude ucházet o post šéfky strany CDU. Na její rozhodnutí zareagoval europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer a poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková.

Odchod Merkelové: Teď na nás Německo nebude brát ohled, bojí se TOP 09. Z ODS přišla tvrdší slova
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

„Malý krok pro člověka, velký pro… Evropu... Úplně chápu, že se paní Merkelová rozhodla po ‚nedostatečně vyhraných volbách‘ směřovat svou kariéru ke konci. Dalo by se dlouze elaborovat, proč tomu tak je, a názory na to by se asi různily,“ zmínil Niedermayer.

Anketa

Udělil Miloš Zeman letos státní vyznamenání správným osobnostem?

92%
8%
hlasovalo: 8666 lidí

„Pro nás je ale důležité pochopit, co pro nás odchod člověka, kterého většina politiků označila za zdroj snad ‚všech možných trablů‘ (ale který byl podle mne spíše svorníkem dnešní rozhádané společné Evropy a tím, kdo náš region často chránil), bude znamenat. Nejen proto, že jsem s tímto hodnocením nesouhlasil, mám pocit, že změna bude pro nás ‚náročná‘,“ dodal Niedermayer. 

Jak uvedl, domnívá se, že politika Německa „po Merkelové“ bude více proněmecká a prokorporativní. „Bude brát menší ohled na ostatní země, a ještě méně na ty, které v dnešním světě bloudí a jsou s to si svými kroky způsobit újmu,“ dodal.

„Jakkoliv prakticky každá vláda ‚hraje své tak zvané zájmy‘ a ‚její firmy‘ ovlivňují ‚její postoje‘, v případě velké země (resp. té nejsilnější) značí tato politika něco trochu jiného. Je účinnější, a proto může vést k napětím. Tlak na prosazení vlastních cílů, v případě těch větších, sdílených s dalšími velkými zeměmi (ale nikoliv nutně se všemi), bude zvyšovat možnost rozštěpení Unie na ‚pomalou a rychlou‘. Z té pomalé se postupně stane ‚neunie‘. Menší Unie bude pak více dominována velkými zeměmi, což zostří vztahy s těmi menšími, hlavně tehdy, pokud si velké budou pomáhat silou, kterou jim velikost dává,“ míní Niedermayer.

„Jinými slovy, a doufám, že se mýlím, ve světě ‚po Merkelové‘ bude mnohem důležitější, abychom pochopili, o co jde, a opravdu dělali to, co je naším zájmem. Tedy podíleli se na tom, aby Unie byla jednotná, byla s to rozhodovat a neštěpila se. Je to velký úkol, zvláště pokud pohlédneme na realitu naší dnešní politiky. Ale selhání v něm by bylo naší historickou chybou. A je možné, že prostor pro chyby bude velmi malý,“ uzavřel s tím, že vláda kancléřky, která nebude šéfkou strany a bude „na odchodu“, bude vládou slabou. A i to je pro dnešní Unii podle Niedermayera zpráva dosti špatná.

„Příliš pozdě pro Evropu – a příliš brzo pro nás. Kdyby odešla před svým Willkomen z roku 2015, měli bychom méně starostí. Na druhou stranu je však skoro zřejmé, že po ní přijde ještě větší ‚sekáč‘, se kterým budeme mít ještě více práce. Docela by mě zajímalo, jaký plánuje politický důchod. Prezidentské křeslo? Anebo si jen potvrdí svou neformální pozici šéfky EU prezidentským křeslem v Bruselu? Obávám se, že báječná léta pod psa s Angelou ještě nekončí...“ podotkla poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Celý příspěvek Luďka Niedermayera:

Malý krok pro člověka, velký pro … Evropu....
Úplně chápu, že se paní Merkelová rozhodla, po "nedostatečně vyhraných volbách" směřovat svou karieru ke konci. Dalo by se dlouze elaborovat, proč tomu tak je a názory na to by se asi různily.

Pro nás je ale důležité pochopit, co pro nás odchod člověka, kterého většina politiků označila za zdroj snad "všech možných trablů" (ale který byl podle mne spíše svorníkem dnešní rozhádané společné Evropy a tím, kdo náš region často chránil), bude znamenat.

Nejen proto, že jsem s tímto hodnocením nesouhlasil mám pocit, že změna bude pro nás "náročná".

Zdá se mi, že politika Německa "po Merkelové" bude více pro Německá a pro korporativní (pokud tím míníme zájmy tamních velkých firem). Bude brát menší ohled na ostatní země, a ještě méně na ty, které v dnešním světě bloudí a jsou sto si svými kroky způsobit újmu.

Jakkoliv prakticky každá vláda "hraje své, tak zvané zájmy" a "její firmy" ovlivňují "její postoje", v případě velké země (resp. té nejsilnější) značí tato politika něco trochu jiného. Je účinnější a proto může vést k napětím. Tlak na prosazení vlastních cílů, v případě těch větších sdílených s dalšími velkými zeměmi (ale nikoliv nutně všemi), bude zvyšovat možnost rozštěpení Unie na "pomalou a rychlou". Z té pomalé se postupně stane "neunie". Menší Unie bude pak více dominována velkými zeměmi, což zostří vztahy s těmi menšími, hlavně tehdy, pokud si velké budou pomáhat silou, kterou jim velikost dává....

Jinými slovy, a doufám, že se mýlím, ve světě "po Merkelové" bude mnohem důležitější, abychom pochopili, o co jde a opravdu dělali to, co je našim zájmem. Tedy podíleli se na tom, aby Unie byla jednotná, bylo sto rozhodovat a neštěpila se. Je to velký úkol, zvláště, pokud pohlédneme, na realitu naší dnešní politiky. Ale selhání v něm by bylo naší historickou chybou. A je možné, že prostor pro chyby bude velmi malý.

ps: další "detail" je, že vláda kancléřky, která nebude šéfkou strany a bude "na odchodu" bude vládou slabou. A i to je pro dnešní Unii zpráva dosti špatná.

Celý příspěvek Zuzany Majerové Zahradníkové:

Pomalé odcházení kancléřky Merkelové? 
Příliš pozdě pro Evropu - a příliš brzo pro nás. Kdyby odešla před svým Willkomen z roku 2015, měli bychom méně starostí. Na druhou stranu je však skoro zřejmé, že po ní přijde ještě větší "sekáč", se kterým budeme mít ještě více práce. Docela by mě zajímalo, jaký plánuje politický důchod. Prezidentské křeslo? A nebo si jen potvrdí svou neformální pozici šéfky EU prezidentským křeslem v Bruselu? Obávám se, že báječná léta pod psa s Angelou ještě nekončí...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…