Odchod z EU? Už ne tak rychle. Novinář sleduje proměnu Svobodných

20.04.2019 15:31

Redaktor Radek Bartoníček se ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz zaměřil na měnící se Stranu svobodných občanů a její budoucnost. Svobodní v čele s Petrem Machem patřili několik let k vůbec prvním, kteří hlasitě volali po odchodu Česka z Evropské unie. Tyto časy jsou s příchodem nového vedení pryč. Jen v případě, že by neprošly v EU reformy, jsou pro odchod bez placení.

Odchod z EU? Už ne tak rychle. Novinář sleduje proměnu Svobodných
Foto: Archiv TP
Popisek: Tomáš Pajonk, Svobodní

Nástupce Petra Macha v čele strany Tomáš Pajonk uvedl, že „nemá smysl v současnosti požadovat odchod z Evropské unie“. „Po deseti letech je mnohé jinak,“ míní Bartoníček. Svobodní jdou sice opět do evropských voleb, ale když nyní představovali program a lídra, bylo vidět, že na rozdíl od minulosti už nevolají tak jasně po odchodu z Evropské unie.

„Nový lídr, sedmatřicetiletý podnikatel a vývojář Tomáš Pajonk, vede stranu jinou cestou,“ všímá si redaktor. „Když jsem se stal předsedou, říkal jsem, že Svobodní musí být užiteční lidem v této zemi. Považuji tak za důležité věnovat se praktické politice. Nemá tak smysl mluvit o vystoupení z EU, když něco takového není v Česku v krátké době na stole,“ odpověděl Pajonk na otázku, proč už Svobodní neprosazují odchod z EU.

Do eurovoleb si Svobodní vybrali jako svého lídra Víta Jedličku, který před čtyřmi lety založil Svobodnou republiku Liberland. „O občanství už požádalo přes 400 tisíc lidí,“ říká Jedlička o „zemi“, která podle redaktora spíše na papíře a ze všeho nejvíce přitáhla pozornost médií.

Jedlička tvrdí, že k Svobodným měl vždycky blízko, byl jedním ze zakladatelů a politika Pajonkova vedení je mu také blízká. „Myšlenku významného zjednodušení regulací v České republice a snížení daní v EU považuji za úžasnou,“ uvedl.

Jedlička stejně jako dvojka kandidátky Pajonk a celé vedení Svobodných jsou sice pro setrvání v EU, ale jedním dechem dodávají, že se musí unie zásadně změnit. Pokud reformy prý neprojdou, jsou pro odchod z EU. A jak dodávají v předvolební kampani – bez placení.

  • Původní zdroj ZDE

„Co myslí slovy ‚bez placení‘, ilustruje jejich předvolební spot, ve kterém letí v letadle nad Čapím hnízdem,“ upřesnil Bartoníček. „Tedy místem, které premiér Andrej Babiš podle obvinění částečně vybudoval za evropské dotace, na které projekt neměl nárok,“ doplnil.

„Do rozpočtu EU přispíváme všichni, ale pouze někdo čerpá,“ zní v předvolebním klipu v narážce na dotace pro Čapí hnízdo, na které následně padá z letadla pytel účtenek z elektronické evidence tržeb. „Do roku 2024, kdy budeme čistými plátci, se musí Evropská unie zásadně změnit. Jinak odejdeme. A bez placení,“ říká v klipu Jedlička. Za čisté plátce se považují země, které do rozpočtu EU přispívají více, než z něj získávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…