Odchod z eurozóny je nový začátek, a nejen pro Řecko. Nejnovější krok řeckého premiéra přivedl prokremelský server k nadšení a český lidovec si ulevil

11.02.2015 18:56

Andre Alessandro na prokremelském serveru Sputnik.com tvrdí, že je euro v ohrožení, protože představitelé euroskeptických stran a uskupení už nechtějí dále akceptovat politiku kancléřky Merkelové a šéfa ECB Draghiho. Budoucnost Evropy prý leží v rukách vůdce Syrizy Alexise Tsiprase. Naopak český europoslanec Tomáš Zdechovský Řecko na serveru NeviditelnýPes.cz kritizuje a považuje jeho požadavky za "chucpe".

Odchod z eurozóny je nový začátek, a nejen pro Řecko. Nejnovější krok řeckého premiéra přivedl prokremelský server k nadšení a český lidovec si ulevil
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

"Odmítnutí současného status quo ze strany Syrizy a avizovaný odchod z eurozóny by představoval konec Evropské unie ve dnešní podobě. Stejně požadavky na odpuštěné dluhů by mohla vznést Itálie se Španělskem. Podle některých odhadů by odchod Řecka z eurozóny mohl EU, zejména tedy Německo, stát až 1 či 2 biliony dolarů," píše Alessandro. Euro se podle jeho mínění v současné době nachází ve velmi nebezpečné situaci. "Deflace je nevyhnutelná, úsporná opatření přinesla negativní výsledky a nárůst nacionalismu je kvůli chybným rozhodnutím Bruselu na vzestupu," konstatuje Alessandro.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

"Alexis Tsipras prohlásil, že Syriza dodrží předvolební sliby. Řecký premiér si je dobře vědom, co by odchod jeho země způsobil eurozóně. Tváří tvář zástupcům Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního fondu proto tak trochu blafuje. Ve skutečnosti opustit eurozónu není jeho první volbou a on si nejspíš přeje pravý opak. Tsipras chce, aby se v Řecku i nadále platilo v eurech a dluh se tak mohl restrukturalizovat. Na druhou stranu však také dobře ví, že jeho strana nedostala mandát proto, aby pokračovala ve stejném duchu jako předchozí řecké vlády," zmiňuje Alessandro obtížnou situaci řeckého premiéra. 

"V několika příštích dnech už nebudou řecké banky schopné ufinancovat samy sebe. V tomto okamžiku budou existovat jen dvě varianty. Buď zástupci velké trojky kapitulují a přistoupí na požadavky Řecka, nebo Řecko skutečně odejde z eurozóny a začne bolestivé znovuzrození celé země," píše Alessandro.

To český europoslanec Tomáš Zdechovský má pro kličkování Řecka mnohem menší pochopení. Na serveru NeviditelnýPes.cz připomíná, že Řecko si žilo dlouhou dobu nad poměry a před vstupem do eurozóny lhalo o výši svého deficitu, který místo avizovaných 2 % HDP dosahoval přes 4 % HDP. "Toto skutečné číslo neodpovídá 3 % požadovaných v maastrichtských kritériích. Za normálních okolností by tedy Řecko nikdy nemohlo přijmout. Země však vyvázla bez trestu a zůstala v eurozóně i nadále," podivuje se Zdechovský.

Text českého europoslance máte k dispozici ZDE.

Český politik z KDU-ČSL odmítá, že by snad měly být na Řecko brány nějaké zvláštní ohledy. "Takové prosby nelze nazvat jiným slovem než chucpe. Velkorysosti už Evropská unie projevila až příliš. Nezdá se však, že by si toho Řecko považovalo a projevilo alespoň trochu sebereflexe," je přesvědčen Zdechovský a poukazuje na rétoriku některých jeho politiků, která prý svědčí o posunu země blíže Kremlu. "Především u šéfa řecké diplomacie Nikose Kotziase je proruská orientace patrná na první pohled. Zajímavý obrázek o jeho smýšlení nám ostatně dává i Kotziasova kniha z roku 1983 Polsko a my, ve které odsuzuje Solidaritu, jež je podle něj nástrojem imperialismu," kritizuje Zdechovský.

Kritice českého europoslance však neušel ani řecký premiér Alexis Tsipras. "Premiér řekl, že Atény hodlají využít dobrých vztahů s Moskvou a vytvoří most mezi Evropou a Ruskem. Nechápu, proč je tedy Řecko ještě součástí EU. Podobná slova o spojovacím mostu jsme kdysi slyšeli od Edvarda Beneše a všichni dnes víme, jak to nakonec všechno dopadlo. Nebyli jsme žádným mostem, ale poslušným vazalem Moskvy. Atény by měly být rády, že je po druhé světové válce nestihl osud Československa. Řecko se musí přestat chovat tak, jako by chtělo vyměnit euro za rubl. Role Putinova užitečného idiota by totiž uškodila nejenom EU, ale především samotnému Řecku," uzavírá Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…