Odchodem Británie z EU posílí hlavně Německo a Francie, shodují se odborníci

23.03.2019 19:42

Odchod Velké Británie z Evropské unie bude znamenat růst vlivu zejména Německa a Francie. V rozhovoru pro ČTK to řekli politolog Petr Kaniok z brněnské Masarykovy univerzity a analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš. Británie byla podle Kanioka ze tří nejsilnějších aktérů unie nejkonzistentnějším zastáncem pomalejšího tempa evropské integrace. Oproti například Francouzům podporovali Britové spíše liberalizační a deregulační rozměr a aktivity EU.

Odchodem Británie z EU posílí hlavně Německo a Francie, shodují se odborníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Co se týče nastavení vztahů, osobně bych očekával, že nejvíc profitovat (z brexitu) bude Francie s tím, že se otevře prostor pro vývoj evropské integrace podle toho, jak to dlouhodobě směřuje. Spojené království bylo určitou brzdou. Zejména společná obranná politika, ale i hlubší politická integrace byly pro Británii červený hadr, kterému se buďto snažila vyhnout nějakou výjimkou, nebo ho zbrzdit pro celou Evropskou unii,“ uvedl Kruliš.

Odborníci se naopak neshodují v tom, zda brexit oslabí mezinárodní postavení EU jako celku. Podle Kanioka není EU aktér na úrovni silných státních velmocí. „Samotná společná zahraniční a bezpečnostní politika je stále málo komunitarizována na to, aby byla EU brána vážně,“ poznamenal.

Kruliš ale upozornil, že Británie je velkou ekonomikou a Londýn globálním finančním centrem, díky čemuž EU získávala ekonomickou sílu. „(EU) byla vždycky vnímána sice v politické a vojenské oblasti jako trpaslík, ale jako obr v ekonomické oblasti. Bez Británie to znamená obrovskou ztrátu prestiže, moci a vlivu ve světě,“ řekl. I z geopolitického hlediska odchod Británie Evropskou unii oslabí, míní Kruliš. Země má podle něj excelentní diplomacii, kontakty po celém světě, je zároveň jednou ze dvou jaderných mocností uvnitř EU.

Podle Kanioka bude muset po brexitu Česko mnohem samostatněji koncipovat obsah případných alternativních pozic. „Česká republika měla ke Spojenému království v řadě agend blízko, přičemž se za Británii mnohdy pomyslně ‚schovávala‘. Nyní tento „deštník‘ zmizí, což bude od Česka vyžadovat mnohem aktivnější a samostatnější koaliční chování, více iniciativy a odvahy ‚jít s kůží na trh‘,“ poznamenal.

Kruliš uvedl, že Británie byla obráncem práv členských států EU neplatících eurem. „Následkem toho si Česká republika bude muset zvolit, jestli spíš stát mimo hlavní proud, nebo se nějakým způsobem snažit začlenit třeba přes společnou obrannou politiku, která nám i z geografického hlediska vyhovuje,“ řekl analytik.

Bude podle něj také záležet na tom, jak se vyvine německá evropská politika. „Německo v řadě otázek hrálo takovou vyčkávající sílu, která přicházela se svým názorem nebo nějakou svojí pozicí až ve chvíli, kdy se všichni ostatní vyjádřili, a nějakým způsobem přispěla k vybudování kompromisu,“ konstatoval Kruliš.

Otázkou je, zda se Německo po odchodu Británie stane asertivnějším a bude proaktivně přicházet třeba někdy i s kontroverzními tématy, která se nemusí líbit Francii. „Jednání zatím spíše naznačují, že se Německo bude snažit s Francií sbližovat, než být v oponentním vztahu,“ domnívá se Kruliš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …