Odchody lékařů? Kdyby šlo jen o peníze, odešli by už všichni Češi do Německa, říká šéf Motola Miloslav Ludvík

11.05.2015 12:12

Celosvětovým problémem zdravotnictví jsou finance, které nedokáží pokrýt náklady na moderní léčbu. Dalším problémem je personál. Není týden, kdy by média nepřišla se zprávou o tom, že je nedostatek lékařů a sester. Přesto nemocnice fungují dál. Jaká je česká zdravotnická realita? Na otázky ParlamentníchListů.cz odpovídá JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA, ředitel Fakultní nemocnice v Motole.

Odchody lékařů? Kdyby šlo jen o peníze, odešli by už všichni Češi do Německa, říká šéf Motola Miloslav Ludvík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zastupitel Miloslav Ludvík spěchá na schůzi

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka odejde ročně do zahraničí z České republiky 200 lékařů ihned po získání vysokoškolského diplomu a dalších 200 lékařů s již získanou kvalifikací. Jste ředitelem největší nemocnice v České republice. Potýkáte se s nedostatkem lékařů?

V této chvíli se s nedostatkem lékařů nepotýkáme, ale to je globální pohled. Samozřejmě, že existují „úzkoprofilové specializace“, typicky je to například patologie, neonatologie a další obory.

Pokud by čísla o počtu lékařů, kteří odešli z Česka, byla reálná, vyřešil by problém s odchodem zavedení školného na vysokých školách?

Problémem je, že nikdo nezná naprosto přesná čísla o odchodech lékařů. V rámci EU neexistuje centrální databáze, která by vám řekla, kolik českých lékařů pracuje např. v Německu nebo v Rakousku. Obecně vzato je dále třeba říci, že není úplně fér, jestliže do někoho stát investuje prostřednictvím studia více než milion korun, jako je tomu v případě lékařů, a lidé, do nichž byly prostředky takto investované, pak nepracují ve prospěch českého pacienta.

Domníváte se, že za odchodem lékařů do zahraničí jsou pouze výhodnější finanční podmínky?

Kdyby to byly jen výhodnější finanční podmínky, tak už odešli lidé z celé ČR, protože snad neexistuje obor, ve kterém by v Německu nebyly vyšší mzdy než v ČR. Je třeba po pravdě přiznat, že v současnosti máme v Česku ne zcela domyšlený systém vzdělávání lékařů a na některých pracovištích není ani příliš vstřícné pracovní prostředí.

Co zmiňovaný problém s nedostatkem zdravotních sester…

V současné době se s nedostatkem sester začínáme potýkat, na některých pracovištích máme již omezen provoz, například na interní klinice a neurochirurgii. Problém je to ale celosvětový. Sestry odcházejí za lepším finančním ohodnocením, za lepšími podmínkami a v neposlední řadě k tomu přispívá i stárnutí populace a s tím i stárnutí sester. V českých podmínkách se na nedostatku sester podílí i nedokonalý systém vzdělávání.

Mluvíte o tom, že zdravotní sestry nyní musejí mít vysokoškolské vzdělání… Jak se to dotklo jejich pracovní náplně?

Role sester se v poslední době opravdu mění. Sestry jsou samostatnější, vzdělanější, iniciativnější a přebírají některé kompetence, které dříve patřily jiným odborníkům.

Kdo nyní dělá práci, kterou sestry, jako střední zdravotnický personál, dřív dělaly?

U nás byl sesterský tým posílen o zdravotnické asistenty, kteří mají v ošetřovatelské praxi své místo.

Pojďme se podívat na peníze. Je zdravotnictví skutečně černou dírou, kterou peníze vytékají nekontrolovaně pryč?

Zdravotnictví je na tom úplně stejně jako všechny ostatní obory v ČR. Základní mantrou každého manažera, a to i ve zdravotnictví, je snižovat náklady a toto okřídlené úsloví o „černé díře“ se mi vůbec nelíbí. Je však v podstatě pravdivé, protože z fyziky víme, že černá díra je nekonečně hmotný objekt, který k sobě přitáhne vše, co se objeví v jeho okolí. To samé platí o jakémkoliv zdravotním systému. Spotřebuje libovolné množství peněz, které mu spotřebovat umožníte. Každodenní otázkou je, co je ještě efektivní.

Dalo by se někde ušetřit, případně jsou cesty, po kterých by do zdravotnictví, potažmo do nemocnic, mohly přijít peníze?

Ušetřit se dá vždy, problémem je, že zdravotnictví je extrémně regulovaný obor, který vám v podstatě předepisuje počty zaměstnanců a jejich výši platu, předepisuje vám vybavení, a tak dále. Proti tomu stojí zájem pacienta být léčen co nejefektivněji. Jediné peníze, které by pravděpodobně do systému mohly přijít, mohou vyplynout ze zrovnoprávnění zdravotních odvodů živnostníků a zaměstnanců.

Jaké časy čekají českého pacienta?

Českého pacienta čeká to samé, co dosud. Bude dostávat relativně vysokou evropskou kvalitu péče za relativně nízké české peníze.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Neubergerová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…