Ode dneška se zvyšují platy ústavních činitelů. Politikům o tři procenta, soudcům o deset procent

01.01.2015 7:04

Platy ústavních činitelů se ode dneška zvyšují zhruba o tři procenta a asi o deset procent si polepší soudci a žalobci. Zvláště o platy politiků se ve sněmovně vedly ostré spory. Vláda nejprve navrhla jednoprocentní zvýšení, sněmovní výbory pak růst o 14 procent, ale po kritice z vedení ČSSD byla dohodnuta nynější tři procenta. Pokud by nebyla schválena do konce roku žádná úprava, výdělky politiků by nyní po několikaletém zmrazení vzrostly o 26 procent.

Ode dneška se zvyšují platy ústavních činitelů. Politikům o tři procenta, soudcům o deset procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Sněmovna návrh, který prosazovali sociální demokraté, schválila počátkem prosince, senátoři se následně rozhodli, že se novelou zákona nebudou zabývat. Tím ji poslali k posouzení prezidentovi Miloši Zemanovi, který novelu podepsal 22. prosince.

Základní plat poslance a senátora tak bez náhrad vzroste o 1700 korun na 57.600 Kč. Návrh na čtrnáctiprocentní zvýšení Zeman předtím označil za „nenažranost" a varoval, že takový růst bude vetovat.

Platy ústavních činitelů budou růst i v dalších letech

Platy prezidenta, členů vlády a zákonodárců budou novelou navázány na průměrnou mzdu v nepodnikatelské sféře vždy za předminulý kalendářní rok, jako tomu bylo před jejich zmrazením. Základna pro další výpočet bude pro příští rok 2,25násobkem této mzdy, další dva roky 2,35násobkem, v roce 2018 pak 2,5násobkem. Poté se automatický vrátí na 2,75násobek. Politici tedy budou mít růst svých platů zajištěn i v dalších několika letech v případě, že se průměrná mzda v nepodnikatelské sféře nějakým výraznějším způsobem nesníží.

Hrubý měsíční plat soudce okresního soudu s praxí do pěti let vzroste z nynějších 56.800 na 62.500 korun. Za výraznějším zvýšením mezd v justici stojí i letní verdikt Ústavního soudu, který zrušil ke konci roku dosavadní způsob výpočtu platové základny pro soudcovské platy. Dosud základnu určoval 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře vždy za předminulý kalendářní rok. Podle nálezu soudu se musí základna vrátit k trojnásobku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…