Odebereme ODS členy, hrozí prý kmotři Nečasovi. Strana může notně zeštíhlit

30.03.2013 8:28

Premiér Petr Nečas (ODS) má další problém. Zdá se, že nespokojenost s jeho vedením strany dále sílí a odpor na sebe bere nejrůznější podoby. Podle informací sobotního deníku Právo hodlají premiéra vytrestat i kmotři, a to tím, že přestanou platit stranické příspěvky za černé duše. Straně zeslábne členská základna a Nečasovi kritici budou mít v ruce další zbraň.

Odebereme ODS členy, hrozí prý kmotři Nečasovi. Strana může notně zeštíhlit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„V pražských buňkách je spousta černých duší, za které jejich šéfové platí členské příspěvky, jedná se třeba o celé firmy. Tenhle rok je za ně nezaplatí, aby potom mohli razantní úbytek členů svádět na Nečase, a tak se ho zbavit,“ řekl Právu zdroj z ODS.

Straně to možná prospěje

Čas na zaplacení stranických příspěvků je přitom jen do 31. , takže bude již velmi brzy jasné, zda kmotři svou hrozbu naplnili, případně kolik členů ODS je skutečně aktivních. Ještě v roce 2010 měla strana přes 30 tisíc členů, dnes má něco přes 25 tisíc a brzy to může být ještě slabší, protože v některých místních sdruženích poplatek dosud zaplatila jen polovina členů, někde dokonce jen třetina.

Mluvčí občanských demokratů Petr Sochor situaci zatím nevnímá nijak dramaticky. „Souvisí to s tím, že je konec měsíce a regionální manažeři číslo upravují podle toho, kteří lidé jim oznámili ukončení. Finální číslo ale budeme mít až v dubnu,“ řekl Právu.

Nabízí se také otázka, zda odchod neaktivních členů, za něž jen platil příspěvky někdo jiný, např. za účelem posílení vlastního vlivu v místní organizaci, straně spíše neprospěje. Tím argumentoval i pražský primátor Bohuslav Svoboda, když nedávné zrušení tří organizací ODS v Praze popisoval jako ozdravný krok, jenž má pomoci obnovit důvěru voličů.

Čím víc, tím, líp

Nečasovi a potažmo Svobodovi kritici s tím ale nesouhlasí. Místostarosta na Praze 10 Bohumil Zoufalík označuje odchod členů přímo za katastrofu. „Katastrofa je, když předseda strany řekne, že odchod členů je ozdravným mechanismem. Přece bychom se měli snažit mít co nejširší členskou základnu,“ myslí si Zoufalík. Poukazuje přitom na to, že na Praze 10 členové neubývají. Zdejší straníci sice nesouhlasí s dnešní vládní politikou, ale vedlo je to spíše k semknutí. Podle Zoufalíka ale může být situace zcela jiná v některých moravských regionech.

Ozývají se také hlasy, že se primátor Svoboda na jedné straně snaží očistit pražskou ODS, ale na straně druhé má v tuto chvíli značný problém v kauze Opencard, kde spolu s dalšími radními převzal obvinění od policie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…