Ódéesáci, utíkejte, koště se blíží. Katastrofální výsledek předvolebního průzkumu

11.09.2014 14:36

Do otevření volebních místností pro komunální volby zbývá necelý měsíc. Podle posledního průzkumu společnosti SANEP, která ve čtrnácti největších českých městech zjišťovala volební preference potencionálních voličů, by měla kdysi nejsilnější pravicová strana – ODS – bít na poplach. Ve všech krajských městech, v Praze i na Kladně strana dle průzkumu může čekat jednociferné výsledky. A v mnohých případech blížící se jen pěti procentům volebního zisku.

Ódéesáci, utíkejte, koště se blíží. Katastrofální výsledek předvolebního průzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Společnost SANEP prováděla na počátku září předvolební průzkum voličských preferencí ve třinácti krajských městech, doplněných o Kladno. Nejlépe si mezi potencionálními voliči vedli sociální demokraté, následovaní hnutím ANO. Vyjma Prahy, Karlových Varů a také Liberce, kde má velmi silnou pozici Změna pro Liberec, vládní strany obsadily první dvě místa v testu oblíbenosti u voličů.  

Předvolební průzkum opět potvrdil odliv příznivců od kdysi nejsilnější pravicové strany – ODS. Ta by mohla letos podruhé zažít volební debakl. V květnových volbách do Evropského parlamentu skončila až šestá, přičemž obhájila pouhé dva mandáty z předchozích devíti. Měsíc před komunálními volbami jí předvolební průzkumy rovněž nevěští nic dobrého. Volební preference se u občanských demokratů pohybují v jednociferných číslech a například v Praze, kde kdysi vyhrávala i tenisová raketa Václava Klause, by ODS nyní dostala necelých deset procent hlasů. Předběhly ji nejenom ČSSD, ANO a TOP 09, ale i trojkoalice zelených, lidovců a STANu.

Průzkum společnosti SANEP k nahlédnutí ZDE

Lepších výsledků nedosahuje ODS ani ve městech, ve kterých drží post primátora. V Plzni by jí odevzdalo hlas necelých osm procent oslovených voličů, v Olomouci šest a v Kladně ani ne čtyři procenta. Poslední opěrný bod občanských demokratů - rozsáhlá síť městských zastupitelů - by se tak po volbách mohla zhroutit jako domeček z karet. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…